In de tentoonstelling One Planet
?
In de tentoonstelling One Planet

Tentoonstelling | Themazaal

One Planet

Held op jouw planeet

Onze permanente tentoonstelling gaat over onze wereld en onderwerpen die ons allemaal bezighouden: een eerlijke verdeling van voedsel, water en energie en hoe we op deze planeet samen kunnen leven.

De wereldbevolking groeit, de technologie ontwikkelt zich razendsnel, we reizen vaker en zijn vrijwel permanent online. Daardoor zijn we steeds meer met elkaar verbonden. Tegelijkertijd beseffen we steeds beter wat onze invloed is op natuur en klimaat, en dat we onze natuurlijke omgeving hard nodig hebben. De Verenigde Naties willen de grootste mondiale uitdagingen aanpakken met duurzame oplossingen. Ze hebben daarvoor zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) geformuleerd, die ze vóór 2030 willen bereiken.

Het Museon gebruikt die 17 doelen als uitgangspunt in One Planet. Voorbeelden van thema’s die aan bod komen zijn: gezondheid, energie, duurzaamheid en discriminatie. Bij 17 tentoonstellingsonderdelen komen de doelen met behulp van tekst, beeld, interactiviteit en collectie aan de orde . Elk thema is een mondiale uitdaging, maar er zal altijd een link met Nederland zijn zodat ‘hier’ en ‘daar’ vergeleken kunnen worden.

Het is een leuke, boeiende en leerzame tentoonstelling voor het hele gezin met veel interactie waarbij de bezoekers spelenderwijs antwoord geven op de vraag: 'Hoe houden we met elkaar de aarde leefbaar en gezond?'

Klik hier voor meer informatie over One Planet


Onderwijsprogramma

Speciaal voor het onderwijs hebben we een tour door deze tentoonstelling ontwikkeld, die individueel of in kleine groepjes kan worden gedaan: One Planet-tour.


One Planet tv-spot

One-Planet-reporter Florelisse

Planet-reporter Florelisse bezocht One Planet en vertelt hier wat zij het leukste vond:

Wereldprimeur

In het midden van One Planet hangt een indrukwekkende installatie aan het plafond. Tweeëntwintig hoogwaardige beeldschermen vormen samen de LG Vriendenlounge. Vanaf een cirkelvormig meubel kunnen bezoekers zich rondom verwonderen over unieke beelden van onze prachtige planeet. Lees hier meer over deze bijzondere installatie.

Speciaal programma voor het onderwijs

Met de One Planet Tour (geschikt voor groep 7 en 8, VO onderbouw en VO bovenbouw) ontdekken leerlingen zelf of in kleine groepen de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Ze maken verschillende soorten opdrachten bij deze doelen, waarbij ze alle elementen van de opstellingen gebruiken. Ze leren inhoudelijk over de doelen van de Verenigde Naties, ze ontdekken wat ze er zelf aan kunnen bijdragen en welke onderwerpen zij zelf belangrijk vinden.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Naar boven