Nieuws | 19 mei 2021

Sloveense ambassade schenkt bijenkorf aan het Museon voor Wereldbijendag

Op 20 mei 2021 vieren Nederland, Slovenië en de rest van de wereld voor de vierde keer Wereldbijendag.
De Algemene Vergadering van de VN heeft op 20 december 2017 op initiatief van Slovenië de Wereldbijendag uitgeroepen, ter nagedachtenis aan de Sloveense pionier van de bijenteelt Anton Janša, die op 20 mei 1734 werd geboren.

Het belangrijkste doel van Wereldbijendag, die in 2018 voor het eerst wordt gevierd, is het internationale publiek bewuster te maken van het belang van bijen en andere bestuivers voor de mens in het licht van het garanderen van wereldwijde voedselzekerheid, het uitbannen van honger en de zorg voor het milieu en de biodiversiteit.
Ter gelegenheid van de Wereldbijendag dit jaar en het Sloveense voorzitterschap van de Raad van de EU in de tweede helft van 2021, zal de Sloveense ambassade in Den Haag een Sloveense bijenkorf aan het Museon schenken als symbolische herinnering aan de belangrijke boodschappen die de Wereldbijendag onderstreept. De schenking werd aangekondigd door de Sloveense ambassadeur in Nederland, H.E. Sanja Štiglic, tijdens de ontmoeting met de heer Peter de Haan, directeur van Museon, op 12 mei 2021.
Ambassadeur Štiglic sprak haar waardering uit voor het feit dat de geschonken Sloveense bijenstal met twee bijenkorven deel zal gaan uitmaken van de One Planet-tentoonstelling van het Museon, en aan de talrijke Nederlandse en internationale bezoekers de boodschap zal overbrengen dat bijen en bestuivers een onmisbaar onderdeel zijn van ons ecosysteem dat zorgt voor voedselzekerheid, overleving en biodiversiteit.

De officiële ceremonie zal in november in het Museon worden gehouden en gepaard gaan met verschillende bijengerelateerde activiteiten, waaronder een honingontbijt. Voor meer informatie over Wereld Bijendag en de evenementen die dit jaar overal ter wereld worden georganiseerd ter gelegenheid van de vierde viering, onder het thema "Bee engaged: Build Back Better for Bees", kunt u terecht op: