Kennisbank

Wat zijn mineralen?

AfbeeldingAzuriet

Mineralen zijn vaste stoffen die op natuurlijke wijze zijn gevormd. Alle gesteenten bestaan uit samengeklonterde mineralen. Vaak hebben mineralen kristalvormen. Een kristal heeft allemaal platte vlakjes of een bolle vorm. Mineralen krijgen deze vorm doordat de ordening van de kleinste deeltjes per mineraal verschilt.

Op aarde zijn tot nu toe ruim 4.200 verschillende mineralen gevonden. Mineralen kunnen uit stoffen bestaan die nuttig zijn voor de mens zoals metalen of zouten. Edelstenen zijn mineralen die zich kenmerken door schoonheid, hardheid en vooral door zeldzaamheid.

 

Kenmerken van mineralen
Waar moet je op letten als je mineralen gaat determineren?

Kleur en streepkleur
De kleur kan per mineraal variëren, maar de streepkleur niet. De streepkleur kan ook erg afwijken van de kleur van het mineraal zelf.

Glans
Er zijn veel verschillende soorten glans, bijvoorbeeld metaalglans en zijdeglans.

Dichtheid
Om de dichtheid te meten moet een mineraal tweemaal gewogen worden. Een maal droog en een maal hangend in water. De verhouding tussen beide metingen geeft aan wat de dichtheid is.

De splijting van een mineraal
Ieder mineraal heeft een karakteristieke manier van splijten. Als je de hoeken zou meten tussen mineraalvlakken en splijtingsvlakken is het mineraal makkelijker te determineren.

Hardheid
Door middel van de hardheidsreeks van Mohs is vast te stellen wat de relatieve hardheid is van een mineraal ten opzichte van andere mineralen. Gewoon door te proberen welk mineraal krast in welk andere mineraal.

Kristalvorm en kristalstructuur
Ieder mineraal heeft zijn eigen vorm. Die wordt bepaald door de opbouw van de kleinste deeltjes van een mineraal in het kristalrooster. Vorm en kristalstuctuur zijn belangrijke kenmerken voor zeer nauwkeurige determinatie.

 
Foto links Azuriet
---
Galeniet, een looderts

Galeniet. Herkomst: Joplin, Missouri, USA. Een andere naam voor galeniet is loodsulfide. Het is een looderts.

Woestijnroos
Vakgebied
natuur
Trefwoorden
mineralen