Portret in zwartwit

Getekend online

Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting

In 1942 werd Nederlands-Indië veroverd door Japan. In het Aziatische rijk dat Japan voor ogen had, was voor westerse invloeden geen plaats. De militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en mensen die nauw bij dit leger waren betrokken, werden krijgsgevangen gemaakt.

Inheemse KNIL-militairen werden alweer snel vrijgelaten, maar moesten hun eed van trouw aan het Nederlandse gezag herroepen. Velen deden dat niet, waaronder de meeste Molukkers. Hen wachtte dwangarbeid. 42.000 Europese KNIL-militairen kwamen in krijgsgevangenkampen terecht; ook zij werden vaak als dwangarbeiders ingezet. 100.000 andere mannen, vrouwen en kinderen werden vanwege hun westerse achtergrond opgesloten in concentratiekampen. 150.000 mensen van gemengde afkomst bleven buiten de kampen, maar moesten daar vaak zonder baan en inkomen zien te overleven in een omgeving die steeds vijandelijker werd. Al deze mensen hebben een eigen ervaring met de Japanse bezetting en de gevolgen hiervan. In deze online-tentoonstelling presenteert het Museon aan de hand van voorwerpen, tekeningen en audio een groot aantal van deze persoonlijke verhalen.

Luister naar de introductie bij de online-tentoonstelling:

Gesproken tekst meelezen

Dit is een digitale versie van de tentoonstelling Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting, die van 1 maart 2020 tot 28 feb 2021 in het Museon te zien was. Deze tentoonstelling kwam tot stand met (financiële) ondersteuning van 75 jaar Vrijheid, Raak Stimuleringsprijs, VFonds en Nationale Herdenking 15 augustus.

Naar boven