Ijsklontjes

Gaten in het ijs!

In ijs kun je heel goed dingen bewaren. Denk maar aan Ötzi , mammoeten en ijsjes in de vriezer. Door de kou kunnen er geen bacteriën bij komen. IJs is niet goed vast te houden, maar je kunt er wel gaten in blazen. Lukt jou dat ook?

NB.
Voor je kunt gaan experimenteren moet je natuurlijk wel eerst ijsklontjes maken in de vriezer. Doe dat minstens een dag van tevoren.

Wat heb je nodig?

  • Rietje
  • IJsklontje(s) uit de vriezer

Wat moet je doen?

1. Pak een ijsklontje uit de vriezer en leg dat in een bakje.

2. Zijn je handen koud geworden? Hoe lang kon je het vasthouden zonder een bevroren hand te krijgen?

3. Als je het heel lang hebt vastgehouden, is je ijsklontje misschien wel (een beetje) gesmolten. Pak dan een nieuw ijsklontje voor je experiment.

4. Blaas op het ijsklontje in het bakje.

5. Ontstaat er een gat? Zo nee, nog een keer proberen.

6. Pak een rietje en blaas erdoor in de richting van het ijsklontje.

7. Ontstaat er een gat? Zo nee, probeer het dan nog een keer.

8. Zet je rietje met één kant tegen het ijs en blaas opnieuw door je rietje.

9. Ontstaat er nu een gat? Hoe vaak moet je blazen voor er een echt gat is?

10. Op welke manier kwam er het gemakkelijkst een gat in het ijs?

11. Bedenk waardoor het gat in het ijs is ontstaan?

Wat gebeurt er?

Door het rietje op het ijs te zetten komt de warme lucht die door het rietje wordt geblazen rechtstreeks op dat kleine stukje ijs terecht. Hierdoor ontstaat er gemakkelijker een gat.

Naar boven