Detail fotocamera

Beeld en geluid

in de collectie van het Museon

In deze collectiegroep draait het om foto-, film- en videocamera’s en afspeelapparatuur, kortom om apparatuur die vanaf de uitvinding ervan belangrijke middelen werden waarmee mensen kennis van de wereld konden opdoen.

De fotografiecollectie geeft een mooi overzicht van de ontwikkeling van de fotografie vanaf de daguerreotypie eind negentiende eeuw tot nu. De collectie bestaat uit fotocamera’s van verschillende merken en bijbehorende materialen en apparatuur zoals belichtingsmeters, statieven en ontwikkeltanks. Daardoor laat de collectie enerzijds de ontwikkeling van de fotografie als vakgebied zien, maar anderzijds ook de ontwikkeling van de fotocamera.

De Nederlandse merken in de collectie hebben een extra waarde vanwege de rol van een aantal Nederlanders, zoals Hermanna Prinsen, Johan Steenbergen en W.H. Brandsma in de technologische ontwikkeling. 

Doorzoek deze collectie.

Enerzijds bevat deze collectie apparatuur om bewegend beeld mee op te nemen, zoals filmcamera’s en videorecorders, maar ook randapparatuur en toebehoren. Anderzijds maakt projectieapparatuur er deel van uit; deze bestrijkt de gehele technische ontwikkeling. Daarnaast zijn ook voorbeelden van elke soort beelddrager, passend bij de verschillende soorten projectieapparaten, ondergebracht in deze collectie. 

Doorzoek deze collectie.

Deze collectie bestaat uit geluidsopname- en afspeelapparatuur en de daarbij behorende geluidsdragers. Het gaat om fonografen, grammofoons, platenspelers, bandrecorders, dicteermachines, enkele CD-spelers en aanverwante objecten vanaf het ontstaan van dit soort apparatuur in 1877 tot op heden. De muziekdozen worden beschouwd als een aparte groep binnen deze collectie. Wat betreft de opslagmedia gaat het om bijvoorbeeld wasrollen, langspeelplaten, cd’s, geluidsbanden en -cassettes. 

Doorzoek deze collectie.

Naar boven