Impressie van de lezing
?
Impressie van de lezing

Presentatie | di 10 mrt 2020   13:30 - 15:30 uur

Op reis door Armenië, Georgië en Oost-Turkije

Audiovisuele presentatie door historicus en reisleider Geert Hovingh en zee-kanovaarder en landschapsfotograaf Martin Kroon

Armenië en Georgië: twee betrekkelijk onbekende landjes, die met Azerbeidzjan de smalle doorgang vormen tussen de Zwarte Zee in het westen en de Kaspische Zee in het oosten en tussen Rusland in het noorden en Turkije in het zuiden. Hiervandaan komen de beste wijnen. Onbekender is de ruige natuur, met de besneeuwde toppen van de Grote Kaukasus in het noorden en de Kleine Kaukasus in het zuidwesten (met de ruim 5000 meter hoge ‘heilige’ berg Ararat, nu in Turkije). Daartussen de dichtbevolkte hoogvlakte op 1200 meter boven zeeniveau. Daar heeft zich de rijke, maar bloedige geschiedenis van Armeniërs en Georgiërs, Turken en Russen gedurende bijna 3000 jaar afgespeeld.

Uiteindelijk hebben zich na het uiteenvallen van de USSR twee zelfstandige staten ontwikkeld met een buitengewoon gastvrije bevolking, een rijke cultuur en zelfs een unieke eigen taal en schrift. In dit Oosters-orthodox gebied bevinden zich de oudste kerken maar ook nog steeds een ijzeren gordijn tussen Armenië en Turkije. Daarover is na enkele intensieve reizen veel te vertellen. Wist u dat Stalin nog openlijk vereerd wordt in zijn geboorteplaats Gori, waar Rusland recent nog tegen Georgië vocht? We kwamen zelfs tussen de recente demonstraties in Jerevan terecht. Deze onbekende landen en geschiedenis laten wij u graag zien, zoals een unieke wijding van de hoogste kerkvorst in Tbilisi.

Naar boven