Tijdelijke tentoonstelling

De onderduikkinderen van 'Tante Zus' - Ru Paré, schilderes en verzetsheldin (1896-1972)

Afbeelding:  Ru Paré expositie in Bibliotheek Segbroek

Reizende tentoonstelling
Vanaf 29 oktober tot 8 december 2018 was in de Bibliotheek Segbroek in de Weimarstraat de reizende tentoonstelling ‘De Onderduikkinderen van Tante Zus’ te zien. De eerst volgende locatie is Bibliotheek Loosduinen (vanaf eind april 2019)

'Tante Zus’ was de schuilnaam van de Haagse schilderes Ru Paré (1896-1972) die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van 52 joodse kinderen. Een groot deel van deze kinderen was afkomstig uit Den Haag. De mobiele educatieve tentoonstelling is gemaakt door het Museon, in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland en is op diverse locaties te zien.

Alle locaties:
29 oktober tot 8 december 2018: Bibliotheek Segbroek (Contactpersoon Anne van Wijk)
29 april t/m 31 mei 2019: Bibliotheek Loosduinen
September & oktober 2019: Bibliotheek Veghel
April & mei 2020: Cultureel Centrum D’n Boogerd Druten
 

Ru Paré
Onder de schuilnaam ‘Tante Zus’ bouwde Ru Paré een netwerk op van onderduikadressen door heel Nederland en redde in totaal het leven van 52 kinderen. In het kader van het Jaar van Verzet in 2018, eert het Museon Ru Paré met de tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’, over deze bijzondere en dappere vrouw. Ru Paré staat symbool voor het vergeten vrouwelijk verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze was een gevierd kunstenares, die tijdens de Duitse bezetting haar schilderkist gebruikte om de levens van 52 Joodse kinderen te redden.

Erkenning
In 1945 kreeg Ru Paré de Gerrit van der Veen-medaille uitgereikt en in 1968 werd zij in Israël geëerd met een eigen boom in de Laan der Rechtvaardigen van Yad Vashem. In 1988 is in de Haagse Houtwijk een straat naar haar vernoemd. Toch is Ru Paré, net als veel andere vrouwen die actief waren in de illegaliteit, bij het grote publiek onbekend gebleven.

Educatieve tentoonstelling
Vanaf oktober 2018 is de reizende tentoonstelling te zien op verschillende locaties door heel Nederland. Deze reizende variant is speciaal gemaakt voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Voor deze groepen is er een educatief programma gemaakt bij de tentoonstelling. Dit programma bestaat uit een bezoek aan de tentoonstelling met voorbereiding en verwerking op school. Voor de voorbereiding is een leskoffer ontwikkeld met voorwerpen uit de oorlogscollectie van het Museon. Tijdens het tentoonstellingsbezoek wordt verder ingaan op het leven van Ru Paré en de verhalen van onderduikkinderen en vluchtelingen.

Voor een schoolbezoek aan de tentoonstelling kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de desbetreffende locatie.

Bent u geïnteresseerd om de tentoonstelling te plaatsen in uw eigen gemeente? Neem voor meer informatie contact op met Manon van de Vondervoort, mail: mvdvondervoort@museon.nl

 

Samenwerking
De reizende tentoonstelling komt voort uit de verzetstentoonstelling die te zien was in het voorjaar in het Museon. In dezelfde periode verscheen ook een biografie over Ru Paré geschreven door historicus Wim Willems: ‘Verzetsheldin met schilderkist. Het leven van Ru Paré’ (Uitgeverij Boom).
De tentoonstelling in het Museon en de reizende expositie over het verzetswerk van Ru Paré zijn mogelijk dankzij bijdragen van het vfonds, Fonds1818, de Ru Paré Stichting en de Stichting Theodora Versteegh.

VluchtelingenWerk Nederland
Voor de reizende tentoonstelling is een speciale samenwerking aangegaan met VluchtelingenWerk Nederland. In de tentoonstelling zijn drie verhalen opgenomen van vluchtelingen die vertellen over hoe zij gevlucht zijn naar Nederland nadat zij in hun eigen land oorlog en geweld hebben meegemaakt.
VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de belangen van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Mensen die noodgedwongen huis en haard moesten ontvluchten vanwege oorlog, politiek geweld, hun seksuele geaardheid, afkomst of religie. Zij zetten zich voor hen in vanaf de dag van aankomst tot het moment dat ze als nieuwe Nederlanders een bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Kijk voor meer informatie op vluchtelingenwerk.nl.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. De centrale tentoonstelling ‘One Planet’ inspireert mensen, via de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, bij te dragen aan een duurzame en veilige wereld. Het Museon is vaste partner van het jaarlijkse ‘Just Peace Festival’, een initiatief van Stichting The Hague United for Peace & Justice in samenwerking met diverse instellingen en de gemeente Den Haag.

 

Het Museon dankt deze partners:

           

 

Lees hier meer over het Jaar van Verzet

 

Foto links Ru Paré expositie in Bibliotheek Segbroek
---
Logo Jaar van Verzet

   Logo Jaar van Verzet

---
Ru Paré in het atelier van haar leermeester Albert Roelofs (1920)

Ru Paré in het atelier van haar leermeester Albert Roelofs (1920)

---
Ru Paré expositie in Bilbiotheek Segbroek

Ru Paré expositie in Bilbiotheek Segbroek

Wanneer

vanaf 29 april 2019 (Bibliotheek Loosduinen)

Trefwoorden
cultuur