Tijdelijke tentoonstelling

De onderduikkinderen van 'Tante Zus' - Ru Paré, schilderes en verzetsheldin (1896-1972)

Afbeelding: Ru Paré in haar atelier, medio jaren zestig.(Foto: Stichting Ru Paré)

Het Museon in Den Haag opent eind april een tentoonstelling over de Haagse schilderes en verzetsheldin Ru Paré (1896-1972). Deze onafhankelijke vrouw zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en hun gezinnen steeds verder in het nauw kwamen. Ze besloot hen te helpen met het vinden van onderduikadressen voor hun kinderen. Met als schuilnaam ‘Tante Zus’ bouwde ze een netwerk van onderduikadressen op door heel Nederland en redde in totaal het leven van 52 kinderen. Omdat 2018 is uitgeroepen tot Jaar van Verzet, eert het Museon Ru Paré met een tentoonstelling over deze bijzondere en dappere vrouw.

De tentoonstelling in het Museon over het verzetswerk van Ru Paré en de herinneringsbijeenkomst van voormalige onderduikkinderen zijn mogelijk dankzij bijdragen van het Vfonds en Fonds1818. Vanaf augustus zal in de Pulchri Studio parellel een tentoonstelling te zien zijn over het schilderwerk van Ru Paré.

Uitzending
Het programma Kruispunt van de KRO-NCRV presenteert zondag 29 april om 23.10 uur op NPO 2 een uitzending rondom Ru Pare. In het programma brengen de laatste overlevenden een ode aan haar daden en gedenken ze de speciale band met Ru, die tot ver na de oorlog is blijven voortbestaan. Kijk hier voor meer informatie.

Educatieve tentoonstelling
Vanaf oktober 2018 is een kleine versie van de tentoonstelling beschikbaar als reizende educatieve tentoonstelling voor bibliotheken en scholen. Bij de tentoonstelling is een educatief leskofferproject voor groep 7 en 8 beschikbaar. Mocht u interesse hebben in plaatsing van deze tentoonstelling neem dan aub contact op met Gert-Jan van Rijn (gjvrijn@museon.nl). Contact met het Museon via info@museon.nl en 070-3381423.

Theatervoorstelling
Een mooie aanvulling op deze tentoonstelling is de theatervoorstelling "Stillevens van Verzet, toen en nu" over Ru Paré, Do Versteegh en vluchtelingenkinderen in het Zeeheldentheater (april en mei). Kijk hier voor de data en meer informatie.
Flyer van de voorstelling

Het Museon dankt deze partners:

 

           

 

Lees hier meer over het Jaar van Verzet

 

Ru Paré
Ru Paré maakte in de oorlogsjaren geen schilderijen, maar gebruikte haar kunstenaarschap wel als dekmantel. Zo verborg ze in haar schilderkist bonkaarten, vervalste persoonsbewijzen en soms ook een brief van ouders of een cadeautje. Achterop haar fiets of met de trein bracht Ru Paré de kinderen altijd zelf naar gezinnen in de provincies Friesland, Drenthe, Brabant en Limburg. Ter plaatse waren het dominees en paters die vooraf betrouwbare onderduikadressen hadden benaderd. Zo vaak ze kon bezocht Ru Paré ‘haar’ kinderen om te zien hoe het met hen ging. Ru Paré gebruikte bij haar werk de schuilnaam ‘Tante Zus’.

Ru Paré combineerde een grote betrokkenheid en naastenliefde met de koelbloedigheid en onzichtbaarheid van een geheim agent. Ru Paré is daarmee een inspirerend voorbeeld van een vrouw die zich niet neerlegde bij discriminatie en vervolging, maar op een geheel eigen wijze in actie kwam en een groot aantal kinderen van de dood wist te redden.
Na de oorlog kreeg het gewapende verzet in Nederland de meeste aandacht bij herdenkingen. Het verzetswerk van vrouwen werd gezien als ondersteunend en daardoor minder belangrijk. Met de tentoonstelling over Ru Paré wil het Museon deze vergeten heldin onder de aandacht brengen.

 

Foto links Ru Paré in haar atelier, medio jaren zestig.(Foto: Stichting Ru Paré)
---
Café De Uiver, Rijnstraat

   Café De Uiver, Rijnstraat (fotograaf H. Lamme, collectie Haags Gemeentearchief)

---
Logo Jaar van Verzet

   Logo Jaar van Verzet

---
Stillevens van verzet

   Stillevens van verzet

Wanneer

t/m 16 september 2018

Trefwoorden
cultuur