Ötzi en de wetenschap
?
Ötzi en de wetenschap

Tentoonstelling | za 5 okt 2019 - zo 6 sep 2020

Ötzi the Iceman

Onderzoek het mysterie van de ijsmummie

In deze tentoonstelling maak je kennis met de archeologische vondst van Ötzi, de ijsmummie uit de Alpen, en het forensisch onderzoek dat volgde.

Je onderzoekt het oudste menselijk lichaam dat tot nu toe in Europa is gevonden. Dankzij moderne, wetenschappelijke onderzoekstechnieken heeft Ötzi nog heel wat verhalen te vertellen over zijn leven en zijn dood.

In 1991 werd hoog in de Alpen een bijzondere vondst gedaan. Een lichaam werd gevonden en al snel bleek dat dit niet van een recent omgekomen skiër was, maar van een man die meer dan vijfduizend jaar geleden leefde. Hij kreeg de naam Ötzi, naar zijn vindplaats in het Ötztal. Wat deze ijsmummie zo bijzonder maakt, is dat zijn lichaam bijna helemaal intact is. Hij is meer dan vijfduizend jaar oud en werd gevonden met een groot deel van zijn kleding en eigendommen. Op het moment dat hij stierf, had hij onder andere zijn boog, meerdere pijlen, een rugzak en een koperen bijl bij zich.

Door het gebruik van moderne wetenschappelijk en forensische technieken in het onderzoek naar Ötzi krijgen de wetenschappers een uniek kijkje in het leven en de omgeving van iemand uit de Steentijd. Zo weten we dat Ötzi 46 jaar is geworden, dat hij zeer afgesleten tanden en kiezen had doordat hij zijn gebit als gereedschap gebruikte en dat zijn lichaam vol zat met tatoeages. Ook zijn er sporen van arsenicum gevonden in zijn haar, wat er op duidt dat hij met mineralen werkte, waarschijnlijk het smelten van koper. Ook de doodsoorzaak is achterhaald. Ötzi is gestorven door een pijlpunt, afgeschoten van achteren. Hoe en waarom dit is gebeurd, blijft een mysterie.

Speciaal programma voor het onderwijs

  • Vang je eigen DNA, CSI workshop over DNA van vroeger en nu, museumles voor groep 5 en 6 (vanaf november)
  • Speciaal voor schoolreizen heeft het Museon voor de groepen 5 t/m 8 een onderzoeksdossier bij de tentoonstelling ontwikkeld, dat de leerlingen meeneemt langs de verschillende onderdelen van het onderzoek naar Ötzi. De leerlingen verzamelen bewijzen, beantwoorden vragen en proberen zo het mysterie van Ötzi de ijsmummie op te lossen.

Naar boven