Tentoonstelling | do 1 okt 2020 - zo 9 jan 2022

MUSIC! - van Beethoven tot Beyoncé

Beleef muziek!

In deze tentoonstelling kun je naar muziek luisteren, muziek maken, muziek voelen en vooral samen beleven!

Muziek fascineert, over de hele wereld en sinds de eerste mensen over de aarde liepen. In het middelpunt van de familietentoonstelling Music! staat de gemeenschappelijke beleving van muziek: van Beethoven tot Beyoncé en van Europa tot over de hele wereld. Dertig interactieve opstellingen nodigen je uit om samen te luisteren, muziek te maken en te voelen. Je hoeft niet in staat te zijn om een instrument te bespelen of noten te lezen - nieuwsgierigheid naar nieuwe geluiden en ervaringen is genoeg!

De vijf themagebieden barsten van de ideeën, geluiden en verrassende ontdekkingen. Ontdek op een speelse manier hoe muziek ons met andere mensen verbindt of soms ook scheidt, hoe muziek ons ontspant, ons helpt om gevoelens te uiten, en zelfs de wereld kan veranderen - of natuurlijk gewoon leuk is!

De tekst gaat verder onder de foto's.

En wat zou muziek zijn zonder beweging? In sommige paviljoens draait alles om dansen. Hoe voelen de bewegingen in de moderne Whip-Dance, in de MC Hammer van de jaren negentig, in de Charleston en de dans van de Middeleeuwen?

Exhibits en modellen tonen de complexe werking van onze oren in interactie met onze hersenen. Welke geluiden kunnen we horen? Hoe maak je een popsong? De tentoonstelling gaat natuurlijk ook over het maken van muziek en over zingen. Hoe klinkt je stem in een loop of in een duet tijdens carpool-karaoke? En hoe kan je scoren in een drumwedstrijd?

De tentoonstelling beantwoordt deze en nog veel meer vragen via 25 hands-on stations, aangevuld met 5 interactieve tafels van het Mobiles Musik Museum en in combinatie met prachtige collectie uit de hele wereld.

Een speciaal paviljoen is gewijd aan Ludwig van Beethoven in het jaar van zijn 250ste verjaardag: exclusief voor de tentoonstelling nam het Beethoven Orkest Bonn samen met Dirk Kaftan het tweede deel van Beethovens 9e Symfonie op. Ondersteund door de nieuwste 3D-opnametechnologie kunnen bezoekers akoestisch midden in het orkest zitten.
 

Willem Wever

Ook Willem Wever heeft de tentoonstelling Music! bezocht met de vraag waarom kinderen en ouders vaak een andere muzieksmaak hebben.

Bekijk hier de aflevering (vanaf 8’21” gaat het over muziek)


 


Opening Music! van Beethoven tot Beyoncé

Bekijk hier een kort filmpje van de opening (oktober 2020):

Naar boven