Konikpaarden (Foto: Jacob Kaptein)
?
Konikpaarden (Foto: Jacob Kaptein)

Tentoonstelling | za 11 mei 2019 - zo 4 aug 2019

De Groene Camera 2019

Natuurfotografie uit Nederland en België

Foto-expositie met de winnaars van de Groene Camera 2019.

De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine en PiXFACTORY in samenwerking met het Museon. Deze organisaties hebben als doelstelling natuurfotografie te bevorderen en bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Meer dan zesduizend beelden werden ingezonden in negen verschillende categorieën. Indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten en kunstzinnige beelden.

De Groene Camera

Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het – al dan niet onbewust – versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder is en daarom ook iets om zuinig op te zijn. Deze gedachte is de motivatie geweest van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs de Groene Camera. De Groene Camera onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt. Schoonhoven zegt hierover: “Het is een heel bewuste keuze om alleen foto’s uit de Lage Landen te accepteren. Ten eerste willen we graag onze natuur voor het voetlicht brengen en de diversiteit en schoonheid ervan laten zien. Ten tweede is het eerlijker voor de deelnemende fotografen omdat je geen leeuwen en toekans hoeft te vergelijken met een roodborstje of ree”.

Jury

De jury bestond jaar uit de volgende personen: Peter de Haan – directeur Museon, Diana Bokje – fotocoach, Bart Siebelink – docent kunstacademie, Robin Kraaij – ecoloog en Jan Vermeer – natuurfotograaf.

Winnaars

De keuze voor de overall winnaar met het Natuurfoto van het jaar viel op de bijzondere foto van de meerkoet van Luc Hoogenstein. Kijk hier voor alle winnaars.

Naar boven