expositie Cold Cases, Museon
?
expositie Cold Cases, Museon

Tentoonstelling | do 19 mrt 2015 - zo 29 mei 2016

Cold Cases

Cold Cases

Ons skelet is meer dan een hoopje botten. Het bevat allerlei sporen die veel zeggen over wie je bent en wat je doet. Met DNA kun je familiebanden vaststellen, aan tanden kun je zien wat je eet en als je een been breekt, blijft de breuk in het bot altijd zichtbaar. Als je dood gaat, blijven veel van deze sporen nog lange tijd bewaard.

De laatste jaren zijn er nieuwe onderzoeksmethoden ontwikkeld die ons veel meer kunnen vertellen over familie- en groepsverbanden, migratie en voedingspatronen. Forensische reconstructietechnieken hebben al verschillende historische en prehistorische Nederlanders tot leven gewekt. Niet alleen menselijk skeletmateriaal dat recent is opgegraven, maar ook skeletmateriaal dat al jarenlang in het depot ligt, komt in aanmerking voor dit nieuwe onderzoek.

De tijdelijke expositie Cold Cases laat de bezoeker op een toegankelijke en interactieve manier kennismaken met nieuwe en bestaande manieren van archeologisch onderzoek. Hoe gaat DNA-onderzoek precies? Hoe herken je sporen op oude botten of tanden? Hoe maak je van een schedel een gezichtsreconstructie? Centraal hierbij staan hier skeletten van middeleeuwse nonnen van het Agnietenklooster en de skeletten van mannen en vrouwen die begraven lagen op het Steentijd-grafveld van Ypenburg.


De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag en is een initiatief van het Convent van Gemeentelijke Archeologen (CGA) en bureau TGV teksten en presentatie, dat ook de uitvoering verzorgt. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling de komende jaren zoveel mogelijk plaatsen aandoet, waar interessant skeletonderzoek is uitgevoerd. Zo voegt iedere stad zijn eigen nieuwe onderzoeksresultaten toe.
 

Te zien tot en met 29 mei 2016.Naar boven