Press release

Snelheid en techniek bij autosport en scheepvaart in Museon Den Haag

In Museon Den Haag zijn vanaf 30 maart 2010 twee interactieve tentoonstellingen te zien waarin de toepassing van techniek centraal staat. Bovendien vertoont het naastgelegen filmtheater Omniversum gelijktijdig de IMAX film ‘Super Speedway’.

2 Interactieve ‘science’ exposities in Museon Den Haag:
- Speed, techniek in de autosport
- De wereld van de scheepvaart

Uitnodiging voor de pers
Op dinsdag 30 maart 2010 om 16.30 uur worden de tentoonstellingen geopend in Omniversum waar tevens de première van de film plaatsvindt. Speciale gast in het programma is Formule 1 en Indy Car racer Robert Doornbos. De pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden kan via aanmelden@omniversum.nl of telefonisch op tel.nr. 070-3073456.

Speed, Techniek in de autosport
In deze interactieve expositie beleeft de bezoeker de wereld van de Formule 1 en ervaart de sensatie van het autoracen. Het publiek ontdekt tijdens een actieve deelname aan de tentoonstelling de achterliggende wetenschap en technologie in de autosport. Ook ondergaat men speciale tests over de fysieke eisen die ook aan autocoureurs worden gesteld. Te zien en te beleven tot en met 31 oktober 2010.

Ben je een goede autocoureur?
Coureurs vragen het uiterste van hun lichaam. Door bijvoorbeeld conditie, gevoel voor timing en reactiesnelheid in een speciale opstelling te testen, wordt duidelijk of je geschikt bent voor het beroep autocoureur. In een simulator ervaar je wat het werkelijk van je vraagt om met een Formule 1 auto te racen.

Racecircuit
De tentoonstelling neemt je mee naar het racecircuit. De bezoeker komt bijvoorbeeld te weten waarom op een raceauto verschillende banden- en velgentypen worden toegepast. Wat betekenen de verschillende vlaggen die worden gebruikt door de wedstrijdleiding langs het circuit en wat doen de mecaniciens met de auto tijdens de pitstop? Ervaar hun prestatiedruk door zelf binnen een bepaalde tijd een band te verwisselen!

Autotechniek
Formule 1 auto’s kunnen gigantisch hoge snelheden bereiken en toch op de baan blijven. De tentoonstelling legt uit hoe dit kan. Ook leer je door middel van interactieve modellen hoe de verbrandingsmotor, het differentieel en de versnellingsbak werken. Tevens zijn er opstellingen die uitleg geven over de natuurkunde van de aerodynamica en Newton’s bewegingswetten.

De wereld van de scheepvaart
De bezoeker maakt in het Museon kennis met de wereld van de scheepvaart. Deze interactieve maritiem tentoonstelling schenkt veel aandacht aan de technologie die wordt toegepast bij verkeer en vervoer over water, zoals navigatie. Daarnaast is er nog veel meer te ontdekken op het gebied van scheepvaart, waaronder de containerafhandeling in de havens en design van moderne schepen. Te zien en te ontdekken tot en met 16 januari 2011.

Schepen
Het opstarten van grote scheepsmotoren vereist een specifieke procedure en vraagt een optimale onderlinge communicatie van de bemanning op het schip. Ontdek zelf in een interactieve opstelling waar ieder type schip aan moet voldoen om zijn specifieke taak te kunnen uitvoeren. Laat je fantasie de vrije loop en ontwerp het schip van de toekomst!

Havens
Veiligheid staat voorop. Met modellen van op afstand bestuurbare boten kun je zelf als kapitein proberen op een verantwoorde wijze een haven binnen te varen. Je zet een vaarroute uit in een havenmonding en test je vaardigheden als het gaat om het in balans laden van een containerschip. Op een online beeldscherm volg je live alle vaarbewegingen van de grotere zeeschepen wereldwijd.

Leven op zee
Tijdens je bezoek aan de tentoonstelling ervaar je welke beroepen er zijn op zee. Veiligheid is een belangrijk aspect binnen de scheepvaart. Hoe kun je overleven op een vlot of reddingsboot, na een noodsituatie? Beleef de redding van een overboord geslagen drenkeling.

Geschiedenis, nostalgie en legendes
De tentoonstelling schenkt ook aandacht aan de bijzondere zeemanscultuur. De bezoeker luistert in een oude havenkroeg naar zeemansliederen, oude zeemythen en legenden. Ook daal je af naar een scheepswrak dat 200 jaar geleden verging.

Super Speedway in Omniversum
Super Speedway duikt in de wereld van Indy car racing en de meesters van het racecircuit. Dankzij het gigantische IMAX-filmscherm, zijn de makers er in geslaagd een unieke ervaring vast te leggen die tot nu toe het exclusieve domein was van een handvol professionele autocoureurs. Vanuit de cockpit van een Indy racewagen raast er een wereld vol actie met extreem hoge snelheden van meer dan 370 kilometer per uur aan de bezoeker voorbij. De coureurs strijden om de overwinning en laten ook het publiek ervaren hoe het voelt om een ware racekampioen te zijn.

Activiteiten
Het Museon organiseert speciale activiteiten bij beide tentoonstellingen. Kijk voor het programma op www.museon.nl.

Samenwerking
De programmering van de exposities is het resultaat van internationale samenwerking tussen het Museon Den Haag, Heureka Finland en Scitech Discovery Center Australië, op het gebied popularisering van wetenschap en techniek. Het eerste concept van de expositie Speed is ontwikkeld door Scitech, Perth, West-Australië.

Europees netwerk
Heureka en het Museon zijn beide vertegenwoordigd in Ecsite, het Europese netwerk van science centres en wetenschapsmusea. Het Museon is één van de oprichters van dit netwerk. Musea als het Science Museum in Londen, het Deutsches Museum in München, Palais de la Decouverte in Parijs en La Caixa in Barcelona maken deel uit van het netwerk. Ecsite is opgericht voor het uitwisselen van kennis en het gezamenlijk produceren van reizende, interactieve tentoonstellingen op het gebied van wetenschap en techniek.

Museon Den Haag, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een museum voor cultuur en wetenschap met collecties op het gebied van natuur, cultuur en techniek. In het Museon zijn veel interactieve presentaties te zien over actuele thema’s. Ontdek het zelf!

Omniversum, ronduit spectaculair
Omniversum is een grootbeeldfilmtheater dat unieke IMAX-films biedt. Thema’s als cultuur, natuur en wetenschap worden op een 840m2 grote koepel geprojecteerd, ondersteund door een indrukwekkend geluidssysteem waardoor het filmtheaterbezoek een spectaculaire beleving wordt.