VOEDING, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal

Dat was het thema van de bijeenkomst van de Museon Corporate Ambassadors en de gasten op dinsdag 20 februari 2018.

Hans Calis opende met zijn bijdrage over de teelt van insecten voor eiwitproductie wereldwijd. Een boeiend verhaal van twee pioniers, Hans en zijn vrouw Margot die groeiden van een regionaal tot een internationaal niveau. Met een internationale investeerder groeit het bedrijf als Protifarm door. “Voor ons als bedrijf is het mooi dat het Museon aan vele kinderen en hun ouders de betekenis laat zien van insecten voor de eiwitproductie en hoe je ze gedroogd kunt verwerken in voedsel,” aldus Margot Calis die jaarlijks zelf vele vrouwen in Afrika bijschoolt in het kweken van insecten.

Duurzame teelt

“Een gezonde bodem voor een duurzame teelt,” zo luidde de titel van het verhaal van John van Adrichem, directielid van de Van der Knaapgroep uit Kwintsheul. In de jaren 90 maakte het bedrijf de keuze om op tijd te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe basis voor de groei van planten. Potgrond, geperst uit veen, wordt eindig en concessies gaan aflopen. Na veel onderzoek, werd de keuze gemaakt voor de bolster (buitenschil) van de kokosnoot. Dit levert een goede duurzame en biologische compost op voor de groei van planten. De kokosplant wordt geteeld op eigen plantages in Azië en Afrika. Net als Protifarm is de Van der Knaapgroep in afwachting van Europese goedkeuring voor de afzet in Europa. Dat blijkt een lange weg te zijn. En het is wrang om te zien dat de eindproducten in andere continenten hun weg al vinden.

Zeewier

“Heeft u eens zeewier geproefd? Wist u dat zeewier gebruikt wordt voor vele toepassingen in ons dagelijks voedsel of in de make-up?” Zo opende Koen van der Swam van de Stichting Noordzeeboerderij zijn boeiende verhaal. Net buiten de Scheveningse kust ligt tussen de windmolens het eerste proefveld van deze stichting. De teelt van zeewier is voedzaam en duurzaam en zeewier wordt al in vele toepassingen gebruikt. Je kunt het steeds vaker in de supermarkt of bij de visboer vinden. Via het Zeewierplatform wil de stichting groeien naar een zaai- en oogstconcept in Nederlandse wateren. Ook zeewier draagt bij aan vervanging van eiwit en is daarom “gewild” bij mensen die andere keuzes in hun voedingspatroon maken. De productie van de eerste proefakker in zee is heel goed verlopen en leverde prachtige zeewier op, getuige de foto’s van vele blije mannen, hard aan het werk op hun schip om de zeewier voor te bereiden op de reis naar de consument. De vaart zit er nu in, de Stichting Noordzeeboerderij heeft als ambitie om tussen de windmolenvelden in Nederlandse wateren meer zeewierakkers te realiseren. Hier is vraag naar bij nieuwe ondernemers die terecht kunnen bij de Stichting Noordzeeboerderij. Kennis wordt ingezet om de zeewier zo duurzaam en voedzaam mogelijk te laten zijn.

Kok des vaderlands

“Doe het anders en doe het duurzaam,” dat was de boodschap van de Kok des Vaderlands, Pierre Wind. Op zijn eigen directe wijze nam hij de groep mee in de verschrikkingen van een uitgebluste aarde. “Blijf letten op dierenwelzijn, dames en heren, ook bij nieuwe teelten,” was de boodschap die hij de aanwezigen meegaf. “Met elkaar bent u in staat om bij te dragen aan de verandering, door te kiezen voor minder vlees en duurzamere producten. We dragen daarmee bij aan onze aarde en het kan. Je kunt ontzettend veel met groenten en een andere manier van bereiding. Broccoli bijvoorbeeld, weet je wat je daarmee allemaal niet kunt doen. Helemaal kicken, met speculaaskruiden bijvoorbeeld. Mijn droom is om kinderen daar van jong af aan in mee te nemen, in anders eten.” Wind gaf aan dat er nog een wereld te winnen is in de optimalisering van keukens waarin ook de teelt van groenten een rol kan spelen. Met een test van het roken van voedsel onder glas liet hij een nieuwe wijze van bereiding zien. Luid applaus kreeg hij dan ook na.

BankGiroLoterij

Een pracht bericht kwam tussentijds binnen waaruit bleek dat directeur Marie Christine van der Sman, op dat moment aanwezig bij het Gala van de BankGiroLoterij, een cheque van 630.000 euro in ontvangst had mogen nemen. Deze bijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de volgende bedrijven of instellingen:

• Van der Knaap Groep
  • Softs
  • Kom in de Kas Westland
  • Protifarm/Kreca
  • Diepenhorst de Vos en Partners
  • Eneco
  • Dunea
  • ABN AMRO
  • Hillenaar Outdoor
  • Diepenhorst de Vos en Partners
  • Vewin
  • Valstar Simonis
  • BNG Bank
  • Shell
  • Stichting Noordzeeboerderij
  • Kom in de Kas Westland

Voorzitter Tineke van Nimwegen sloot af met de opmerking in eigen kring vooral door te vertellen en na te denken over de bijdragen om de wereld beter en sterker te maken.