Museumles primair onderwijs

Terug naar het overzicht

Rare beesten - VERNIEUWD

AfbeeldingVogelvlucht in het Museon

Opgezette dieren, eng of niet?

Vind jij de opgezette dieren in het Museon eng? In de natuur worden de meeste dode dieren opgegeten, al blijven sommige dieren of delen ervan per ongeluk bewaard zoals botten van dinosaurussen. Soms wil je dode dieren en planten juist expres bewaren. Bijvoorbeeld om te gebruiken als leer voor schoenen of voor een verentooi.

We gaan het in deze museumles hebben over de vele verschillende manieren om dieren en planten te bewaren. En natuurlijk wordt daarbij ook het geheim van het prepareren onthuld. Daarna zoeken de leerlingen in de tentoonstelling naar dieren en kledingstukken en kunnen zij met de opgedane kennis ontdekken hoe dieren en planten bewaard en gebruikt worden.
Deze les reserveren
 
Deze museumles is ook aan te vragen via Cultuurschakel.

Foto links Vogelvlucht in het Museon
Vakgebied
biologie
Lesdoel

Na deze museumles kennen de leerlingen de verschillende manieren van bewaren van dierlijk en plantaardig materiaal en weten ze toepassingen van het bewaren hiervan te noemen.

Kerndoel 40

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende dieren en planten onderscheiden en benoemen, en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.

Kerndoel 41

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek.
De leerlingen leren over de bouw van dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.