Museon-Omniversum on tour
?
Museon-Omniversum on tour

On Tour

Met de bakfiets de stad in
 

In het voorjaar 2021 schaft het Museon een bakfiets aan: een driewieler met grote transportkist om op tour te gaan door Den Haag. Tot op heden kwamen jullie altijd bij óns op bezoek: met eigen vervoer, te voet of met de Museonbus. Maar vanaf dit jaar kunnen we dus met de bakfiets ook naar de scholen toe.

Met verschillende leskisten gaan we basisscholen, die binnen 20 minuten fietsen van het Museon-Omniversum liggen, bedienen met les op locatie. Dit neemt de praktische organisatie rondom een uitje voor de school weg en maakt het boeken van een museumles laagdrempeliger. Ook hopen we op deze manier scholen te bereiken die in het verleden minder snel bij ons op bezoek kwamen.

Er wordt op dit moment druk gewerkt aan de inhoud van de leskisten. Het onderwerp van de lessen wordt divers en loopt uiteen van dino’s tot magnetisme. Op hoofdniveau volgt elke les echter altijd één van twee vaste structuren, met focus op collectie óf op wetenschap en techniek (W&T).

In een zogenaamde ‘collectie-les’ gaan objecten uit de gebruikscollectie mee naar school. Deze collectie is speciaal vrijgemaakt voor educatie. Doordat je de voorwerpen kunt onderzoeken en aanraken, ervaar en beleef je meer. Want wie heeft er wel eens een versteende dino-drol vastgehouden?

In een ‘W&T-les’ ligt de focus op onderwerpen uit het techniek-domein en wordt een Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) methodiek toegepast. Dit houdt in dat je vooral zélf aan de slag gaat en in de les een kort onderzoekje uitvoert om zelf dingen uit te vinden over het onderwerp. Zo bouw je je eigen stroomkring of onderzoek je wat je allemaal met een magneet kunt aantrekken. Kijk vanaf het voorjaar dus uit naar de Museon-Omniversumbakfiets op straat!

Voor meer informatie over de bakfietslessen kun je contact opnemen met Cilia: cswinkels@museon.nl

Naar boven