Persbericht | 4 okt 2019

Onderzoek Ӧtzi, de mysterieuze ijsmummie in het Museon

Op 6 oktober 2019 opent de tentoonstelling ‘Ötzi the Iceman, onderzoek de mysterieuze ijsmummie’ in het Museon in Den Haag.

Uitnodiging voor de pers

De pers is hiervoor van harte uitgenodigd. U kunt zich aanmelden via rdwinter@museon.nl

Programma in de Levi Lassenzaal
13.30 Ontvangst in de foyer met een drankje
14.00 Welkom door Peter de Haan, directeur Museon
14.05 Willemien Meinders, programmamanager over de tentoonstelling
14.15 Fred Lunenberg, Trainingscoördinator Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over het onderzoeksproces bij een plaats delict
14.45 Openingshandeling

Ötzi

Het is ruim 25 jaar geleden dat de ijsmummie Ötzi werd gevonden aan de rand van een gletsjer op 3210 meter hoogte in de Ötztaler Alpen op de grens van Oostenrijk en Italië. Er is in de afgelopen twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de ijsmummie. Al de uitkomsten uit de verschillende onderzoeken geven ons een kijkje in de geschiedenis van de meer dan 5000 jaar oude mummie.

In deze interactieve tentoonstelling word je als bezoeker meegenomen in het verhaal achter de ijsmummie. Het is een spannende cold case rondom een millennia oud mysterie. De tentoonstelling is te zien tot en met 6 september 2020.

Op onderzoek naar de ijsmummie

In de tentoonstelling kan iedereen, jong en oud, aan de slag als forensisch onderzoeker. Trek je labjas aan, neem je sporendossier mee en gaan mee op onderzoek! Waar is het lichaam gevonden? Welke voorwerpen zijn er bij het lichaam gevonden? Welke sporen zijn er op, in en om het lichaam gevonden? Allemaal zaken die moeten worden onderzocht en opgelost. Ga aan de slag met vingerafdrukken, schoenafdrukken, Uv-licht, microscopen, onderzoek naar DNA en probeer het mysterie van Ötzi te ontrafelen. Wanneer leefde hij en hoe oud is Ötzi geworden? Kun je achterhalen hoe hij er vroeger heeft uitgezien en wat betekenen de tatoeages op zijn lichaam? Na het onderzoek sta je oog in oog met Ötzi, kom je erachter wie hij was, hoe hij geleefd heeft en merk je dat hij veel op de huidige mens lijkt.

Activiteiten

Bij Ötzi the Iceman worden leuke extra activiteiten georganiseerd, zoals een DNA workshop, een VR spel en verjaardagsfeestjes. Meer weten? Kijk op www.museon.nl.

Vrienden

Word lid van de ‘Vereniging van Vrienden van het Museon en Omniversum’ en profiteer van de vele voordelen! Kijk voor informatie op www.museon.nl/vrienden

Samenwerking

Ötzi the iceman, onderzoek de mysterieuze ijsmummie is tot stand gekomen in samenwerking met Museon, Museumspartner GmbH, Continium, Jan Heijnen, Ilse van Marrewijk en de Gemeente Den Haag.
 

Museon, museum voor cultuur en wetenschap

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Met zijn programma’s en tentoonstellingen wil het museum natuur, wetenschap en technologie voor iedereen toegankelijk maken. Het Museon staat bekend om de succesvolle centrale tentoonstelling ‘One Planet’, die in samenwerking met de Verenigde Naties tot stand is gekomen. De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN vormen de basis van One Planet. Het Museon wil mensen inspireren om met elkaar de wereld te ontdekken.

Bereikbaar
Rondom het Museon bestaat de mogelijkheid tot betaald parkeren. Schoolbussen kunnen gratis parkeren op de speciale parkeerplaatsen.
Het Museon is per openbaar vervoer bereikbaar met tram 16 en bus 24.

Open
Dinsdag t/m zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties is het museum ook op maandag open.

Noot voor de redactie
Voor het aanvragen van foto’s, interviews en/of het bezoeken van de tentoonstelling kunt u contact opnemen met Rob de Winter, 070-3381423 / 06 10905384, email rdwinter@museon.nl of Willemien Meinders, tel. 070-3381427 email wmeinders@museon.nl
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338


 


Rob de Winter  |  Communicatie & Marketing
Contact  +31 70 3381421  |  rdwinter@museon.nl
Museon  Stadhouderslaan 37  |  2517 HV  Den Haag  |  museon.nl

     

Naar boven