Cananefaten jongetje
?
Cananefaten jongetje

Romeins Deltaspel

Zie je het jongetje op de foto? Hij draagt de kleding van de Cananefaten.

Deze oorspronkelijke bewoners van de Nederlandse kustgebieden leefden van landbouw en veeteelt. Met de komst van de Romeinen, zo’n 2000 jaar geleden, maakten ze kennis met nieuwe dingen zoals olijven, wegen & mijlpalen, geld, het schrift en luxe aardewerk. Het jongetje draagt een weitas met daarin een rietgans. Uit opgravingen die er in het kustgebied zijn gedaan, weten we dat deze vogels werden neergehaald met een boemerang. Tegenwoordig worden boemerangs vooral gebruikt als speelgoed. In de Romeinse tijd hadden bijna alleen rijke kinderen tijd om te spelen. Er zijn nog tal van spelletjes uit deze tijd bekend, zoals het Deltaspel, het werpspel en bikkelen.
Wil je ook een keer het Romeinse Deltaspel spelen? *)  Teken met stoepkrijt het Deltaspel op de stoeptegels en speel daarna het spel volgens de spelregels. Veel experimenteer- en speelplezier!

Wil je meer weten over de Romeinen? Kom dan naar het Museon en bezoek de themazaal: Romeinen achter de duinen.

Daar liggen allemaal voorwerpen uit de Romeinse tijd die zijn gevonden in en rondom Den Haag. Archeologen hebben onderzoek gedaan naar die vondsten en bij elke potscherf en elk botje het verhaal erachter gezocht. Waar komt het vandaan, wie gebruikte het, etc.  Kom jij deze vondsten ook een keer onderzoeken?

Naar boven