Workshop voor mensen met een visuele beperking

Afbeelding: Foto: Marsel Loermans

Momenteel is het Museon bezig met de voorbereiding voor rondleidingen door het museumdepot voor mensen met een visuele beperking. Hoe komt zo’n rondleiding er precies uit te zien? Het Museon gaat dat niet zelf bedenken, maar doet dat samen met mensen die blind zijn of slechtziend. Welke voorwerpen zijn voor hen interessant om in de hand te nemen en te voelen? Welke verhalen zullen we vertellen? De collectie van het Museon telt meer dan 270.000 voorwerpen, dus de keuze is enorm. Wil je voelen wat voor snavel een pelikaan heeft? Of grijp je de gelegenheid aan om je een beeld van een uil of van een ander dier te vormen? Wat vind je van dat Romeinse olielampje of van die prehistorische pijlpunt? Van die bijzondere steen of dat mineraal? Dat Afrikaanse masker? Een bepaald apparaat? Hiervoor vragen we jullie hulp. In de komende weken organiseren we een aantal workshops waarbij we aan de hand van voorwerpen uit het Museondepot proberen uit te vinden wat voor soort voorwerpen het interessantst zijn en welke delen van het depot we gaan bezoeken.

Eerste in een reeks

De eerste workshop is op vrijdag 26 oktober om 13.30 uur. Die dag gaan we het depot nog niet in, want daar willen we eerst nog wat aanpassingen doen. Samen met Visio Zicht op Toegankelijkheid zijn we daarmee aan de slag. Wel halen we voorwerpen uit het depot tevoorschijn. Aan de hand van die voorwerpen praten we over de collecties die we in het depot willen bezoeken en over de informatie die daarbij nuttig is. In november volgen weer een paar workshops. De data daarvoor moeten we nog bepalen. Interesse? Bel 070-3381411 of stuur een e-mail naar info@museon.nl. Het kan natuurlijk zijn dat we genoeg mensen hebben voor de eerste workshop. Dan noteren we graag je naam voor een van de volgende bijeenkomsten!

RAAK Stimuleringsprijs

Deze activiteit maakt deel uit van het projectvoorstel waarmee het Museon tweede is geworden bij de RAAK Stimuleringsprijs 2018, die in het leven is geroepen door het Oogfonds, Stichting Dedicon en het Van Abbemuseum om Nederlandse musea te inspireren een programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.

Logo RAAK StimuleringsprijsDit project is mogelijk dankzij de RAAK Stimuleringsprijs.

Foto links Foto: Marsel Loermans

vrijdag 26 oktober 2018

13.30 uur (op basis van reservering)