Workshop voor mensen met een visuele beperking

Afbeelding: Foto: Marsel Loermans

De collectie van het Museon telt tienduizenden voorwerpen. Het grootste deel daarvan staat veilig en netjes opgeborgen in het museumdepot en wordt maar af en toe tevoorschijn gehaald voor een tentoonstelling of onderzoek. Veel mensen zijn er niet die de gelegenheid hebben een kijkje in dat depot te nemen. Mensen die die kans wel hebben, zijn erg onder de indruk.

Nu is het Museon bezig met het voorbereiden van rondleidingen door het museumdepot speciaal voor mensen met een visuele beperking. Welke vorm krijgen die rondleidingen? Welke voorwerpen zijn interessant om in de hand te nemen en te voelen? Welke verhalen zullen we vertellen? We kunnen niet alles vertellen en tevoorschijn halen en moeten keuzes maken. Dat willen we niet zonder de doelgroep van die rondleidingen doen. We willen immers wel dat de rondleidingen aansluiten bij de belangstelling, behoefte en verwachtingen van de deelnemers.

Daarom vragen we jullie hulp. Wil je voelen hoe de schedel van een leeuw eruitziet? Of grijp je de gelegenheid aan om je een beeld van dat leeuwenwelpje te vormen? Wat vind je van dat Romeinse olielampje of van die prehistorische pijlpunt? Van die bijzondere steen of dat mineraal? Dat Afrikaanse masker? Een bepaald apparaat? Een poosje geleden hebben we onze eerste workshop ter voorbereiding van de rondleidingen georganiseerd. Daarvan hebben we veel geleerd. Die ervaringen nemen we mee naar de volgende workshop, op donderdag 24 januari om 13.30 uur. Die dag gaan we het depot nog niet in. Dat moeten we eerst nog een beetje veiliger en overzichtelijker maken. Wel halen we een heleboel voorwerpen tevoorschijn. Aan de hand van die voorwerpen praten we over de collecties die we in het depot willen bezoeken en over de informatie die daarbij nuttig is.

Wil je meedoen?

Bel 070-3381411 of stuur een e-mail naar hkockelkorn@museon.nl
Het kan natuurlijk zijn dat we genoeg mensen hebben voor deze workshop. Dan noteren we graag je naam voor een van de volgende bijeenkomsten!

Datum: donderdag 24 januari
Tijd: 13.30 – circa 15.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur)
Museon, StadhouPlek: derslaan 37, Den Haag

RAAK Stimuleringsprijs

Deze activiteit maakt deel uit van het projectvoorstel waarmee het Museon tweede is geworden bij de RAAK Stimuleringsprijs 2018, die in het leven is geroepen door het Oogfonds, Stichting Dedicon en het Van Abbemuseum om Nederlandse musea te inspireren een programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.

Logo RAAK StimuleringsprijsDit project is mogelijk dankzij de RAAK Stimuleringsprijs.

Foto links Foto: Marsel Loermans

donderdag 24 januari 2019

13.30 uur (op basis van reservering)