Tijdelijke tentoonstelling

Signs of Solidarity

Afbeelding: Nelson Mandela begroet de menigte op het Leidseplein in Amsterdam, 16 juni 1990. Foto: Roel Rozenburg

Vanaf 11 november staat in het Museon een kleine tentoonstelling die het Nederlandse protest tegen de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek als onderwerp heeft. Wie waren de Nederlandse antiapartheidsactivisten en welke middelen gebruikten ze?

In 1948 won de Nasionale Party de verkiezingen in Zuid-Afrika. Apartheid, bedoeld om de blanke hegemonie in het land te behouden, werd tot leidend beginsel verklaard. Mensen van verschillende huidskleur mochten niet langer omgang met elkaar hebben en gekleurden werden meer nog dan daarvoor tweederangs burgers. Aarzelend kwam er in Nederland een protestbeweging tegen het Zuid-Afrikaanse racistische systeem op gang, die snel terrein won na het bloedbad van Sharpville in 1960, toen de Zuid-Afrikaanse politie hardhandig ingreep tegen een demonstratie en er tientallen doden vielen. Er werd campagne gevoerd voor een economische en culturele boycot van Zuid-Afrika, verbannen leden van Zuid-Afrikaanse verzetsgroepen en democratische organisaties kregen materiële en morele steun. Aarzelend volgde ook de Nederlandse overheid. Het bezoek van Nelson Mandela aan Nederland in 1990 was een erkenning van de Nederlandse steun.

Tijdlijn
De tentoonstelling laat een tijdlijn zien, beginnend met de publicatie van het boek Zuid-Afrika’s apartheidsbeleid: onaanvaardbaar in 1955 en eindigend met de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika in 1994, waarbij Mandela tot president werd gekozen.

De anti-apartheidsbeweging werd in Nederland voornamelijk door de zogeheten protestgeneratie vormgegeven: een politiek geëngageerde, jonge generatie, die zich tegen het kapitalisme en de gevestigde orde keerde. In Den Haag was er onder andere een Steunkomitee voor de Zuid-Afrikaanse Vakbeweging actief, een voorbeeld van een van de vele organisaties die zich verzetten tegen de apartheid. In een video-opname Hun strijd. Onze strijd  is te zien hoe betrokken de mensen waren bij de strijd tegen apartheid.

De tentoonstelling is te zien tot en met 4 januari 2015.

Foto links Nelson Mandela begroet de menigte op het Leidseplein in Amsterdam, 16 juni 1990. Foto: Roel Rozenburg
---
impressie van de tentoonstelling

impressie van de tentoonstelling

---
Demo Mahlangu April 1979

Demo Mahlangu April 1979

---
Boycot apartheid

Boycot apartheid

Wanneer

Tot 1 april 2015

Trefwoorden
cultuur