Projecten

Actuele projecten

2019-2021
ESA Climate Change Initiave
Het klimaat op aarde wordt door tientallen uiteenlopende factoren bepaald, enige tientallen in totaal. ESA, het European Space Agency, verzamelt via satellieten enorm veel informatie met betrekking tot een groot deel van deze factoren. Er zijn bijvoorbeeld gegevens over gletsjers, poolijs, branden, biomassa, oceaankleur, permafrost, de ozonlaag, temperatuur aan het aardoppervlak, landgebruik, het zoutgehalte aan het zeeoppervlak enz. Omdat deze gegevens zich inmiddels over een groot aantal jaren uitstrekken, geven ze een inzicht in de verandering van het klimaat.

Op een speciale website, http://cci.esa.int/, zijn deze gegevens al voor iedereen toegankelijk. Alleen: erg gebruiksvriendelijk en inzichtelijk is het allemaal nog niet. Daarom heeft ESA een consortium van een aantal partijen uitgenodigd om te onderzoeken hoe de kennis die bij het instituut aanwezig is, beter kan worden gedeeld. Het Museon is een van de partners in dit consortium, waaraan we bijdragen met onze kennis op het gebied van publiek en onderwijs.

Het consortium is bijeengebracht door Brockmann Consult in Hamburg, een specialist op het gebied van aardobservatie. Andere deelnemers zijn onder meer de Deutscher Wetterdiensten en de faculteit van geo-informatiewetenschappen en aardobservatie van de Universiteit Twente. We verwachten dat de resultaten van dit project over een poosje zichtbaar zijn in onze tentoonstelling over het klimaat en onze klimaatlessen.

Voorbije projecten

2016
Leren doe je samen – landelijk museumproject voor wetenschapseducatie
Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs. Alle musea hebben een natuurhistorische collectie en zijn voor een deel verenigd in de SNNC (Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties). De groep musea is gestart met het project Leren doe je samen, bedoeld om in heel Nederland een hoog niveau te kunnen garanderen aan scholen die een betrokken museum bezoeken. De resultaten van de inventarisatiefase worden deze zomer verwacht.
Behalve het Museon zijn deze instellingen aangesloten bij de SNNC: Museum TwentseWelle, Natura Docet Wonderryck Twente, Naturalis Biodiversity Centre, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Natuurmuseum Brabant, Natuurmuseum Fryslan, Natuurmuseum Nijmegen, Teylers Museum, Universiteitsmuseum Utrecht, Ecomare en Hortus botanicus Leiden.

2015
Share, Grow, Live - Dutch Innovation Zone
De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, zal op 22 april de Dutch Innovation Zone openen in Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci in Milaan. Deze innovatieve tentoonstelling is samengesteld door het Museon, een museum voor cultuur en wetenschap in Den Haag en is een onderdeel van de Nederlandse deelname aan World Expo 2015. Meer over Share, Grow, Live


2013-2016
meSch, Material EncounterS with digital Cultural Heritage
Op 1 februari 2013 startte het vier jaar durende project meSch, Material EncounterS with digital Cultural Heritage, dat erfgoedprofessionals in staat wil stellen om op laagdrempelige manier fysieke interactie met digitale objecten te realiseren. Opkomende technologieën zoals Internet of things, smart objects en adaptive verhaallijnen worden daarbij aangereikt als nieuwe manieren om cross-mediale content te ontsluiten. Meer over meSch

2013-2014
Organisatie van de jaarlijkse Ecsite Conferentie 2014
Het Museon is als museum voor cultuur en wetenschap de organisator en gastheer van één van de grootste internationale conferenties voor organisaties op het gebied van wetenschapscommunicatie. De conferentie wordt gehouden van 22 tot en met 24 mei 2014 en heeft als thema PEOPLE, PLANET, PEACE.

2013-2014
De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen
Het Museon doet mee aan de Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. Deze tentoonstelling is vanaf 5 februari 2014 te zien in de Kunsthal in Rotterdam en geeft de oorlog voor jong en oud een betekenisvol gezicht. De tentoonstelling is een uniek samenwerkingsverband tussen vijfentwintig Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea. De zorgvuldig gekozen voorwerpen vertellen een eigen verhaal. Achter elk voorwerp schuilen tal van gebeurtenissen die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken. Ad van Liempt, televisiemaker en bekend van vele publicaties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, treedt op als gastcurator. Kijk op www.tweedewereldoorlog.nl

Naar boven