Lesbrief bij de les: Spoorzoeken

Lesbrief - Spoorzoeken

Introductie

Los het mysterie van de vermiste vrouw op door een sporenonderzoek

In deze lesbrief vindt u voorbereidings- en verwerkingsmateriaal voor op school bij de les 'Spoorzoeken' voor groep 5 en 6.

We staan voor een mysterie! Er is een mevrouw vermist! Gelukkig hebben we veel sporen gevonden. Willen de leerlingen als detectives helpen het probleem op te lossen?

Wat is eigenlijk een spoor? Hebben sporen een functie? Wat vertellen ze ons? Dieren laten veel sporen na: pootafdrukken, veren, haren, ontlasting, haarballen, braakballen, krab- en geursporen. Maar welke sporen laten mensen achter?

In een korte Museoncursus Spoorzoeken komen verschillende aspecten van sporen aan bod. Daarbij gaan de leerlingen dieper in op sporen van dieren en mensen. Ze ontdekken onder andere hoe een detective sporen meeneemt naar het laboratorium. Tot slot gaan de leerlingen zelfstandig met de collectie aan de slag om het mysterie op te lossen.

Voorbereiding

Dit digitale voorbereidings- en verwerkingsmateriaal biedt u en de leerlingen een voorbereiding op de Museonles ‘Spoorzoeken’ voor groep 5 en 6.

Tijdens de les maken de leerlingen kennis met allerlei sporen  van mensen en dieren. Ook leren ze wat spoorzoeken eigenlijk inhoudt. Via de onderstaande aflevering van Nieuws? uit de natuur! kunt u de leerlingen alvast laten zien hoe de politie een sporenonderzoek doet in het geval van een misdaad en wat voor sporen dieren bijvoorbeeld achterlaten. De aflevering duurt 25 minuten. 

Hoe gaat de politie te werk in een sporenonderzoek? En welke sporen laten dieren achter en wat kun je daar aan zien?

In de Museon-les gaan de leerlingen dieper in op allerlei sporen die mensen en dieren achter laten. De leerlingen gaan zelf ook als detectives aan de slag om mee te helpen met mysterie van de vermiste vrouw op te lessen.

 

In het Museon

We staan voor een raadsel! Er is een mevrouw vermist! Gelukkig hebben we veel sporen gevonden. Willen de leerlingen als detectives helpen het mysterie op te lossen? Maar eerst moeten we weten wat een spoor eigenlijk is en hebben sporen een functie? Wat kunnen sporen ons vertellen?

Dieren laten veel sporen achter; pootafdrukken, veren, haren, ontlasting, haarballen, braakballen, krab- en geursporen. Maar niet alleen dieren laten sporen achter, mensen doen dat ook. En wat voor sporen zijn dat dan?

De les start met een korte cursus spoorzoeken waarin allerlei verschillende aspecten van sporen aan bod komen. De leerlingen mogen zelf bedenken welke sporen dieren achterlaten en wat je daar aan kunt zien. Van een aantal sporen laten we voorbeelden uit de Museon collectie zien.

Daarna krijgen de leerlingen een reconstructie te zien van de zaak van de vermiste vrouw. Dan gaan de leerlingen in groepjes aan de slag om met allerlei sporen hopelijk het mysterie van de vermiste vrouw op te lossen. Weten de groepjes wat er is gebeurd na afloop van hun onderzoek?

Alle groepjes blijven in dezelfde ruimte tijdens het onderzoek, extra begeleiders zijn dus niet nodig.

 

Verwerking

In de museumles zijn veel soorten sporen van mensen en dieren langsgekomen. Wij hebben een aantal onderwerpen uitgekozen die interessant zijn om na afloop in de klas verder uit te zoeken of meer over te weten te komen. U kunt aan de slag met één of meerdere van de onderstaande onderwerpen en bijbehorende informatie.

DNA

Veel leerlingen zullen tijdens de les met het onderwerp DNA komen als een spoor dat mensen achterlaten. Het onderstaande Schooltv filmpje geeft een goede en korte uitleg over wat DNA doet in je lichaam.
Filmpje Schooltv (schooltv.nl/video/wat-doet-dna-receptenboek-voor-je-lijf)

Vingerafdrukken

Tijdens de les hebben 1 of 2 leerlingen al zelf ervaren hoe hun vingerafdruk werd genomen, maar in de klas zijn er ook genoeg mogelijkheden om van alle leerlingen dit te doen. Via de website van onderstaande link vindt u een goede beschrijving om dit uit te voeren.
http://www.techniekbijdeswkgroep.nl/activiteit/csi-vingerafdrukken/

Het Klokhuis heeft een hele aflevering gemaakt over vingerafdrukken. Wat kun je zien aan je vingerafdrukken en hoe gebruikt de politie ze om misdaden op te lossen? Via onderstaande link kunt u de aflevering bekijken.
Aflevering Klokhuis over vingerafdrukken (schooltv.nl/video/het-klokhuis-vingerafdrukken/#q=vingerafdruk)

Braakballen uitpluizen

Het uitpluizen van de braakballen van uilen is enorm interessant. Tijdens de les hebben de leerlingen al een aantal braakballen gezien en er iets over geleerd. Het onderstaande filmpje geeft een uitgebreidere uitleg over de verschillende uilen, wat er op hun menu staat en wat je in een braakbal kunt vinden.
Filmpje op Schooltv over uilenbraakballen (schooltv.nl/video/braakballen-alles-wat-een-uil-niet-kan-verteren-spuugt-hij-uit/)

Natuurlijk is het nog leuke om in de klas met de leerlingen zelf braakballen uit te gaan pluizen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Via deze websites kunt u de braakballen bestellen:
https://www.demuseumwinkel.com/Braakballen-van-een-Bosuil-5-stuks-
http://www.zoogdierwinkel.nl/content/uilen-en-muizen-csi-pakketje

Daarnaast zijn er ook verschillende zoekkaarten beschikbaar om de uitgeplozen braakballen te identificeren
http://www.zoogdiervereniging.nl/zoekkaart-braakballen-pluizen-bestellen
http://www.uurnatuur.nl/doc/braakballen-pluizen.pdf

Ondanks dat deze zoekkaart van bovenstaande link bij een specifieke leskist hoort, is de zoekkaart ook goed zelfstandig te gebruiken om braakballen uit te pluizen en te onderzoeken.

Naar boven