Lesbrief bij de les: Reis naar de ruimte

Lesbrief - Reis naar de ruimte

In de raket met Valentina langs de maan en sterren.

In deze lesbrief vindt u voorbereidings- en verwerkingsmateriaal voor op school bij de les 'Reis naar de ruimte' voor groep 1 en 2.

De kleine Valentina lag vaak in het gras te kijken naar de sterren. Ze had een droom: astronaut worden. En dat is haar gelukt! Vanuit de ruimte stuurt ze berichten naar de aarde. En precies vandaag is er een bericht voor de klas.

De leerlingen ontdekken in de museumles dat de maan en de sterren in de ruimte zijn. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van een raketje. En we doen proefjes over hoe de aarde eruit ziet vanuit de ruimte en over hoe een raket kan vliegen.

Als de leerlingen naar huis gaan met hun eigen raket weten ze meer over wat er allemaal in de ruimte te vinden is.

Voor deze les wordt u gevraagd per leerling één lege WC-rol mee te nemen naar het Museon. Hartelijk dank!

Voorbereiding

Wilt u voor deze les één lege WC-rol per leerling meenemen naar het Museon? Hartelijk dank!

Mensen op de maan

In 1969 kwamen er voor het eerst mensen op de maan. Voor een samenvatting van de reis van Apollo 11, zie het volgende filmpje van NASA:

Tussen 1969 en 1972 zijn er in totaal 12 mannen op de maan geweest, daarna niet meer.

George en Paul

George en Paul willen ook wel naar de maan. Kunnen ze daar komen met hun bouwwerken van blokken? Bekijk het op Schooltv (NTR).

Planeten

Om de zon draaien acht planeten in een baan. Hieronder staan de acht planeten weergegeven, op schaal in verhouding tot elkaar en de zon.

De acht planeten in ons zonnestelsel.

Zingend naar de maan

Met z’n allen een liedje zingen over de maan? Zing mee met Schooltv (NTR).

De songtekst (NTR)

refrein:

Kom we gaan, kom we gaan

Doe je ruimtepak maar aan

Want we gaan naar die hele mooie gele

naar die hele mooie ronde grote gele maan!

Kom je ook? Wil je mee?

Blijf daar dan niet staan!

Ga nog snel naar de wc

Trek je zwaarste laarzen aan

refrein

Geef je zusje nog een knuffel

Geef je hondje nog een bot

Pak een koek voor onderweg

Trek de deur maar in het slot

Naar de maan, naar de maan

Dat is waar ik heen wil gaan

Kom we gaan naar die hele mooie gele

Naar die hele mooie ronde grote gele maan!

In het Museon

Natuurlijk mag u foto's maken!

In het Museon vertellen de leerlingen wat ze zelf allemaal weten over de ruimte. Hun eigen kennis wordt aangevuld met nieuwe begrippen zoals maankraters en nieuwe inzichten zoals de gecombineerde draaiing van aarde en maan om de zon.

De les verloopt grotendeels vanuit de kring waar de docent direct contact heeft met de leerlingen en iedereen aanmoedigt om zijn of haar zegje te doen. Met intermezzo’s van proefjes, een verhaal, voorlezen en knutselen behouden de leerlingen de hele les hun concentratie. Als de leerlingen naar huis gaan met hun eigen raket, hebben ze ook nieuwe inzichten over de ruimte en wat daarin te beleven valt.

Verwerking

Als verwerking van de les wordt het aangeraden om het boek ‘André het Astronautje’ geschreven door André Kuipers in het internationale ruimtestation voor te lezen in de klas, net als de opvolger van het boek: ‘André het Astronautje gaat naar Mars’.

Om meer te leren over de ruimte zijn de volgende twee filmpjes ook aanraders voor in de klas:

1. De zon, de maan en de sterren: Wolfram heeft een telescoop. Schooltv (NTR)

2. Paxi – Het Zonnestelsel. European Space Agency (ESA)

Klik op de kleurplaat hieronder om de kleurplaat downloaden. Kleur Valentina's raket en alle planeten.