Mont Saint Michel, Frankrijk. Foto: George Mobley
?
Mont Saint Michel, Frankrijk. Foto: George Mobley

Lesbrief bij de les: National Geographic foto-expert

Lesbrief - National Geografic foto-expert

Introductie

In deze lesbrief vindt u voorbereidings- en verwerkingsmateiraal voor op school bij de les 'National Geografic foto-expert' voor groep 7 en 8.

Fotografen reizen voor National Geographic continu de wereld over, op zoek naar mooie, fascinerende en inspirerende verhalen. In de wisselende fototentoonstelling worden steeds andere verhalen verteld.

De leerlingen kiezen zelf de mooiste foto met het beste verhaal.

Voordat de leerlingen de fototentoonstelling in gaan, leren ze aan de hand van verschillende foto’s of filmpjes waar ze op kunnen letten. Daarna gaan ze zelf jureren. Ze bekijken alle foto’s en kiezen uiteindelijk de drie foto’s die zij het beste vinden. Aan het einde van de museumles wordt er gestemd en komen we erachter welke wereldfoto volgens de groep de winnaar is.

Bij de tijdelijke fototentoonstellingen van National Geographic. 

Voorbereiding

Foto's maken kan iedereen! 

Veel goede foto's worden tegenwoordig gemaakt met telefoon of compact camera. Toch kiezen de meeste beroepsfotografen voor een digitale spiegelreflexcamera. Met zo'n camera heb je namelijk meer controle over de foto die je maakt. Je kunt deze camera's zeer precies instellen op kleur, scherpte, licht en sluitertijd. We richten ons in de les op fotgraferen met de telefoon, maar de foto's in de tentoonstelling zijn met digitale reflexcamera's gemaakt. 

Tot en met december richten we ons voornamelijk op landschapsfotografie. Naast portretfotografie is landschapsfotografie één van de populairste vormen van fotografie. Als je er eenmaal oog voor hebt is ook in de directe omgeving van de leerlingen genoeg moois om vast te leggen. 

Voorbereiding

Verzamel met de leerlingen landschapsfoto's en deel ze in op kleur (zwart-wit of juist bijzondere kleuren), op scherpte (wazig en deel onscherp of scherp), licht/donker (overbelicht, onderbelicht en bijzonder belicht) en met een lange sluitertijd (bewogen of deels bewogen zie foto van het water in het rechtermenu).

De fotograaf

Een belangrijk onderdeel van de les is de rol van de fotograaf. Wat moet hij allemaal kunnen en wat wil hij of zij vertellen?
- een camera hanteren
- een verre reis maken
- duiken
- geduld hebben
- kennis hebben van wat hij fotografeert (zodat het verhaal te zien is in het beeld)
 
Bekijk met de leerlingen de verzamelde foto's en probeer samen in te schatten wat de fotograaf voor deze foto moest doen: op zijn buik liggen, in een vliegtuig stappen, lang wachten, snel zijn....etc. Daarna kunnen ze kijken of het verhaal van de fotograaf duidelijk wordt.

In het Museon

Deze museumles wordt alleen gegeven gedurende de looptijden van de fototentoonstellingen.

De eerste periode van dit schooljaar gaan we het hebben over landschapsfotografie. Dat is heel gemakkelijk met je telefoon. Door goed te leren kijken, krijgen de leerlingen tips & trics voor het maken van een mooie landschapsfoto. Aan de hand van een foto's en filmpjes van Natianal Geografic worden ze geinspireerd om goed te letten op: stand van de camera, compositie, scherp of onscherp, licht en donker maar ook het standpunt, techniek en verhaal van de fotograaf. 

Daarna gaan de leerlingen als echte juryleden zelf aan de slag. Ze bekijken alle foto’s en kiezen uiteindelijk drie foto’s die zij het beste vinden en het mooiste verhaal hebben. Aan het einde van de museumles wordt er gestemd en komen we erachter welke foto volgens de groep de winnaar is. 

De les vindt plaats in de National Geographic fototentoonstelling in het Museon.

Verwerking

Zelf een fotowedstrijd organiseren

Na de les over landschapsfotografie zou het natuurlijk geweldig zijn als de leerlingen zelf op pad gaan en landschapsfoto's maken. 
Er zou een thema gekozen kunnen worden, zoals: natuur, het weer, mijn omgeving, zeldzaam, bijzonder, verandert.  

Als alle foto's in de klas hangen, wordt de groep opnieuw jury en bepaalt wie de winnaar is van de groep. 

Naar boven