Lesbrief bij de les: Klimaatstudio

Lesbrief - Klimaatstudio

Introductie

In deze lesbrief vindt u voorbereidings- en verwerkingsmateriaal voor op school bij de les 'Klimaatstudio' voor groep 7 en 8.

In de televisiestudio

In onze ‘televisiestudio’ maken de leerlingen een uitzending over klimaatverandering. Hoe gaan mensen wereldwijd om met droogte, hoosbuien en een stijgende zeespiegel?

De leerlingen bereiden zich voor met informatie op de tablets, met voorwerpen en maquettes en ontdekken de impact van klimaatverandering op het dagelijks leven van gewone mensen. Begrippen zoals broeikaseffect, gletsjersmelt en zeespiegelstijging komen aan de orde.

Zelf presenteren

Na hun onderzoek kiest elk groepje een nieuwsitem en presenteert dit aan de klas in de televisiestudio. De televisieshow wordt compleet gemaakt met een presentator (de Museondocent), een grote camera en jingles! “...3, 2, 1... de uitzending start NU!”

Voorbereiding

In de les 'Klimaatstudio' komen de begrippen weer en klimaat aan bod. Wat is nu precies het verschil daartussen? Bekijk dit filmpje om daar achter te komen.

Verder kunt u ook nog twee aflveringen van Nieuws uit de Natuur bekijken over het weer en het klimaat:
aflevering Nieuws uit de natuur - weer
aflevering Nieuws uit de natuur - klimaat

In de les zitten de leerlingen in een televisie studio die heel erg lijkt op de studio van De Wereld Draait Door. Hier kun je een kijkje nemen achter de schermen van dit tv programma.

Voor meer informatie over de wereld van de tv, bekijk eens het filmpje van schooltv via onderstaande link.
filmpje School tv - hoe wordt televisie gemaakt?

In het Museon

In onze ‘televisiestudio’ maken de leerlingen een uitzending over klimaatverandering. Hoe gaan mensen wereldwijd om met droogte, hoosbuien en een stijgende zeespiegel?

De leerlingen bereiden zich voor met informatie op de tablets, met voorwerpen en maquettes en ontdekken de impact van klimaatverandering op het dagelijks leven van gewone mensen. Begrippen zoals broeikaseffect, gletsjersmelt en zeespiegelstijging komen aan de orde. Na hun onderzoek kiest elk groepje een nieuwsitem en presenteert dit aan de klas in de televisiestudio.

De televisieshow wordt compleet gemaakt met een presentator (de Museondocent), een grote camera en jingles! “...3, 2, 1... de uitzending start NU!”

 

 

Verwerking

Bezoek de website www.klimaatverhalen.org

Speciaal voor deze Klimaatstudio is het Museon de wereld over gereisd. Een filmcrew heeft opnames gemaakt in Kenia, Nederland en Kiribati.

Ontdek de impact van klimaatverandering op het dagelijks leven van gewone mensen! Welke ervaringen en creatieve oplossingen hebben deze mensen? Niet alleen in de landen waar de klimaatreporters filmpjes hebben gemaakt hebben mensen te maken met klimaatvraagstukken.

Op deze website zullen regelmatig updates verschijnen met actuele verhalen van over de hele wereld.

 

Naar boven