Lesbrief bij de les: Kastelen bouwen

Lesbrief - Kastelen bouwen

Introductie

In deze lesbrief vindt u voorbereidings- en verwerkingsmateriaal voor op school bij de les 'Kastelen bouwen' voor groep 5 en 6. 

We gaan een middeleeuws kasteel bouwen. Waarom werden er eigenlijk kastelen gebouwd? Hoe zagen ze er uit? Wie woonden er in? Hoeveel torens zijn er? Hoe kom je van de ene toren naar de andere? Waar staan de paarden en waar is de trap naar de keuken? Hoe kan het kasteel worden verdedigd tegen aanvallen? Bij het bouwen van een kasteel is heel wat techniek nodig. Hoe kwamen al die grote stenen voor het kasteel nu op hun plaats? Hiervoor leren de leerlingen over de werking van katrollen, takels en hefbomen. Waar moet je op letten bij het bouwen van een boogbrug?

Aan het eind van de museumles bouwen de leerlingen in groepjes een kasteel. Welk kasteel is het mooist? Leuk natuurlijk om de resultaten te fotograferen!

 

 

Voorbereiding

De middeleeuwen

Bij de middeleeuwen denken de leerlingen al snel aan kastelen en ridders. Maar niet iedereen was een ridder of woonde in een kasteel. Hoe ging het er dan aan toe in de middeleeuwen? Kijk maar naar dit filmpje.

Hoe ontstonden kastelen?

Iedereen kent ze wel, kastelen. Maar wat zijn kastelen, wanneer zijn ze gebouwd en waarom ontstonden er eigenlijk kastelen? In dit filmpje wordt daar een uitleg over gegeven.

Wat zijn ridders?

Ridders waren soldaten die meevochten in het leger van een adellijk persoon. In ruil daarvoor kreeg de ridder een groot stuk land.

In het Museon

De techniek van de Middeleeuwen

We gaan een middeleeuws kasteel bouwen. Waarom werden er eigenlijk kastelen gebouwd? Hoe zagen ze er uit? Wie woonden er in? Hoeveel torens zijn er? Hoe kom je van de ene toren naar de andere? Waar staan de paarden en waar is de trap naar de keuken? Hoe kan het kasteel worden verdedigd tegen aanvallen?

Bij het bouwen van een kasteel is heel wat techniek nodig. Hoe kwamen al die grote stenen voor het kasteel nu op hun plaats? Hiervoor leren de leerlingen over de werking van katrollen, takels en hefbomen. Waar moet je op letten bij het bouwen van een boogbrug? 

Aan het eind van de museumles bouwen de leerlingen in groepjes een kasteel. Welk kasteel is het mooist?

Leuk natuurlijk om de resultaten te fotograferen!

Verwerking

Kastelen bouwen

In de les hebben de leerlingen al geoefend met het bouwen van een kasteel. Maar wat is er nu leuker dan je eigen kasteel maken?

Dat kan natuurlijk op vele manieren.

1. Blokken

Laat de leerlingen aan de slag gaan met verschillende houten blokken om een kasteel te bouwen. Vergeet niet de ingang, de torens, de kantelen en de schietgaten voor de kanonnen en pijl en bogen.

2. Knutselen

Laat de leerlingen kastelen van allerlei materialen maken. Denk hierbij aan: wc rollen, melkpakjes, ijsstokjes, schoenendozen, karton, lege pringles kokers, gekleurd papier.

3. Bouwplaat gebruiken

Via deze link kunt u een bouwplaat van een kasteel downloaden. Dit pdf bestand bestaat uit een uitleg en alle onderdelen van het kasteel om uit te knippen. Druk het bestand af op A3 formaat (of groter) en op stevig papier en ga met de leerlingen aan de slag.

4. Zandkastelen

Ga op een mooie dag met de leerlingen zandkastelen bouwen! Samenwerken, frisse lucht en veel lol zijn gegarandeerd!

Naar boven