Het Binnenhof in Den Haag
?
Het Binnenhof in Den Haag

Lesbrief bij de les: Kastelen bouwen

Lesbrief - Kastelen bouwen

Introductie

In deze lesbrief vindt u voorbereidings- en verwerkingsmateriaal voor op school bij de les 'Kastelen bouwen' voor groep 5 en 6. 

We gaan een middeleeuws kasteel bouwen. Waarom werden er eigenlijk kastelen gebouwd? Hoe zagen ze er uit? Wie woonden er in? Hoeveel torens zijn er? Hoe kom je van de ene toren naar de andere? Waar staan de paarden en waar is de trap naar de keuken? Hoe kan het kasteel worden verdedigd tegen aanvallen? Bij het bouwen van een kasteel is heel wat techniek nodig. Hoe kwamen al die grote stenen voor het kasteel nu op hun plaats? Hiervoor leren de leerlingen over de werking van katrollen, takels en hefbomen. Waar moet je op letten bij het bouwen van een boogbrug?

Aan het eind van de museumles bouwen de leerlingen in groepjes een kasteel. Welk kasteel is het mooist? Leuk natuurlijk om de resultaten te fotograferen!

Voorbereiding

De middeleeuwen

Bij de middeleeuwen denken de leerlingen al snel aan kastelen en ridders. De Middeleeuwen, van 500 - 1500 n Chr., waren onrustige tijden. Er werd veel gevochten om de macht. Het kasteel bood bescherming aan de boeren die erom heen woonden. De boeren moesten op hun beurt allerlei werk in en om het kasteel doen. En ze moesten natuurlijk de ridders helpen met vechten als ze werden aangevallen.

Zo ontstonden kastelen

Waarom ontstonden er kastelen? In dit filmpje wordt daar een uitleg over gegeven.

Hoe was het om in een kasteel te wonen? Kijk maar naar dit filmpje.

Wat zijn ridders?

Ridders waren soldaten die meevochten in het leger van een adellijk persoon. In ruil daarvoor kreeg de ridder een groot stuk land.

Ook Den Haag heeft een kasteel!

Den Haag is ontstaan in de Middeleeuwen. Voordat er kasteel werd gebouwd was er waarschijnlijk wel een kleine nederzetting. Maar zoals je nu weet, biedt een kasteel bescherming en ook werk. Het kasteel van de graaf groeide uit tot 's Gravenhage of Den Haag.  

In het Museon

De techniek van de Middeleeuwen

We gaan een middeleeuws kasteel bouwen. Waarom werden er eigenlijk kastelen gebouwd? Hoe zagen ze er uit? Wie woonden er in? Hoeveel torens zijn er? Hoe kom je van de ene toren naar de andere? Waar staan de paarden en waar is de trap naar de keuken? Hoe kan het kasteel worden verdedigd tegen aanvallen?

Bij het bouwen van een kasteel is heel wat techniek nodig. Hoe kwamen al die grote stenen voor het kasteel nu op hun plaats? Hiervoor leren de leerlingen over de werking van katrollen, takels en hefbomen. Waar moet je op letten bij het bouwen van een boogbrug? 

Aan het eind van de museumles bouwen de leerlingen in groepjes een kasteel. Welk kasteel is het mooist?

Leuk natuurlijk om de resultaten te fotograferen!

Thumbnail

Verwerking

Kastelen bouwen

In de les hebben de leerlingen al geoefend met het bouwen van een kasteel. Maar wat is er nu leuker dan je eigen kasteel maken?

Dat kan natuurlijk op vele manieren.

1. Blokken

Laat de leerlingen aan de slag gaan met verschillende houten blokken om een kasteel te bouwen. Vergeet niet de ingang, de torens, de kantelen en de schietgaten voor de kanonnen en pijl en bogen.

2. Knutselen

Laat de leerlingen kastelen van allerlei materialen maken. Denk hierbij aan: wc rollen, melkpakjes, ijsstokjes, schoenendozen, karton, lege pringles kokers, gekleurd papier.

3. Bouwplaat gebruiken

Via deze link kunt u een bouwplaat van een kasteel downloaden. Dit pdf bestand bestaat uit een uitleg en alle onderdelen van het kasteel om uit te knippen. Druk het bestand af op A3 formaat (of groter) en op stevig papier en ga met de leerlingen aan de slag.

4. Zandkastelen

Ga op een mooie dag met de leerlingen zandkastelen bouwen! Samenwerken, frisse lucht en veel lol zijn gegarandeerd!

Naar boven