Lesbrief bij de les: Ittuk, de kleine Inuit

Lesbrief - Ittuk, de kleine Inuit

Hoe is het om te leven op de Noordpool?

In deze lesbrief staat het voorbereidings- en verwerkingsmateriaal voor op school bij de les Ittuk, de kleine Inuit voor groep 1 en 2.

De handpop Ittuk op de slee in de zaal de Poolzaal

Voorbereiding

In de les gaan de leerlingen kennismaken met Ittuk, de kleine Inuit. Hij komt uit Groenland. Hieronder vindt u een aantal foto's uit Groenland. U kunt deze samen met de leerlingen bekijken om ze een idee te geven over hoe het land eruit ziet.

Het dorp Tasiilaq Oost-Groenland

Dit is het dorp Tasiilaq op Oost Groenland. De Inuit leven niet in iglo's maar in huizen.

| Foto: Pixabay CC
Moeder ijsbeer met haar jongen

Moeder ijsbeer met haar jongen. De dieren die op Groenland leven zijn aangepast aan de kou.

| Foto: Wikimedia Commons (27400492256)
Winter op Groenland

Winter op Groenland. / foto: Wikimedia creative commons

| Markus Trienke / CC
Oost-Groenland zomerlandschap

Zomer op Groenland

| Foto: Mariusz Kluzniak, Flickr CC

In het Museon

Ittuk, de kleine Inuit

Ittuk, de kleine Inuit is de handpop die de leerlingen gaan ontmoeten.

Hoe is het om te leven op de Noordpool?

Ga je mee naar de Noordpool? Ittuk wacht daar op je. In zijn kist op de slee heeft hij mooie schatten. Als hij de kist openmaakt zijn alle spullen door elkaar gegaan. Door middel van een spel help je de kist weer in orde te maken. Weet jij wat bij een warm land of koud land hoort?

Natuurlijk vertelt Ittuk over de Noordpool, over iglo’s, jagen, spelen en over de verschillende pooldieren. Daarna ontdek je in twee groepen de Poolzaal: de kou, verschillende dierenhuiden en je leert  spelenderwijs welke dieren in warme of in koude landen leven. Tot slot kun je ook nog leren kajakken.

In de Poolzaal van het Museon

Verwerking

Waren er kinderen ziek, of konden ze er niet bij zijn? U kunt de memorie hieronder downloaden. Als u dit doet op iets steviger papier, dan is het prettiger om te kleuren en om mee te spelen.

Thumbnail

In de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met verschillende voorwerpen die de Inuit gebruiken, zoals een sneeuwbril, bontlaarzen en een dubbele duimwant. U kunt deze voorwerpen samen met de leerlingen zelf maken. Kijk hiervoor op de website: https://innerchildfun.com/2014/02/inuit-crafts-for-kids.html