Logo One Planet

Lesbrief - Elektriciteit voor beginners

Zelf stroom laten werken

In deze lesbrief staat het voorbereidings- en verwerkingsmateriaal voor op school bij de les 'Elektriciteit voor beginners' voor groep 4. 

Veel apparaten om je heen werken op stroom. Het hele huis zit vol met stopcontacten. Elektriciteit kan natuurlijk gevaarlijk zijn, maar is ook hartstikke handig!

Je gaat in de kring zelf aan de slag met stroom van batterijen, waarbij uitleg en zelf proberen worden afgewisseld. Je krijgt een lampje werkend en je komt erachter wat al die stroomdraadjes nou eigenlijk doen. Na het centrale deel ga je in tweetallen aan de slag met het ontwerpen en maken van je eigen werkblad voor het elektrospel, dat je uiteindelijk meeneemt naar school. Je maakt je zo het concept “stroomkring” eigen en krijgt een beeld van de toepassingen van zo’n kring.

Lesdoel

Je ontdekt zelf hoe een stroomkring werkt en experimenteert met een zelfgebouwde stroomkring.

Deze les sluit aan op:

Kerndoel 42, 44 en 45 - Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek

Deze les is ook te boeken als onderdeel van het Wetenschap- & technologiemenu.

Zelf stroom laten werken

In een kringgesprek bespreken we wat de leerlingen al weten van elektriciteit. Al snel gaan de leerlingen aan de slag in duo’s om lampjes te laten branden op batterijen, waarbij het begrip “stroomkring” centraal staat. Ze ontdekken dat stroom altijd rond stroomt en niet werkt als een apparaat slechts met één draad is aangesloten.

Zelfs de snoeren van gewone apparaten bestaan eigenlijk uit een dubbele draad. De leerlingen leren hoe een schakelaar werkt en dat meerdere batterijen een lampje feller laten branden dan slechts één batterij.

In het tweede deel van de les maken de leerlingen zelf een werkblad voor hun eigen elektrospel. Ze kunnen kiezen uit 3 soorten elektrospellen. Voor ze kunnen beginnen moeten ze goed kijken welke plaatjes bij elkaar horen. Dan gaan ze aan de slag met splitpennen, draadstriptangen, draadjes, scharen, plakband en  papier. Voor degene die snel zijn, zijn er kleurpotloden om het werkblad in te kleuren.

De elektrospellen gaan natuurlijk mee naar school samen met 1 onderlegger met daarin batterij en lampje zodat ze het spel op school kunnen spelen.

Thumbnail

Voorbeeld van één van de elektrospellen die de leerlingen kunnen kiezen. 

Om een lamp te laten branden moet de stekker in het stopcontact. Download het werkblad en volg de draden. Welke lamp brandt en welke niet?

Thumbnail

Schroef tijdens een kringgesprek een stekker open en laat zien hoe die er van binnen uitziet. Laat de leerlingen zien dat er twee of zelfs drie draadjes door het witte snoer lopen. Beschrijf daarbij dat elektriciteit uit het stopcontact erg gevaarlijk kan zijn, en dat we daarom tijdens de les met batterijen hebben gewerkt.

Thumbnail

Technopolis heeft een experiment beschreven die statische elektriciteit laten zien. Een leuke proef om voor de klas eens te proberen. 

Ook onweer heeft te maken met elektriciteit. Hoe? Dat wordt uitgelegd in deze aflevering van huisje-boompje-beestje.

Thumbnail

Kan je een lamp maken zonder dat je elektriciteit nodig hebt? In de krottenwijken van Kenia gebruiken ze plastic flessen om huizen te verlichten.

Klik op onderstaande plaatje voor het filmpje. 

Thumbnail

Op deze site staan leuke proefjes die te maken hebben met elektriciteit

Met wat meer materialen kun je zelf ook een zenuwspiraal maken. NEMO heeft samen met schooltv een beschrijving gemaakt.