Reconstructie van Ötzi
?
Reconstructie van Ötzi
Groep 5 en 6
Biologie, Geschiedenis, Techniek

Museumles primair onderwijs

Vang je eigen DNA!

CSI workshop over DNA van vroeger en nu

Je hebt vast wel eens gehoord van DNA. Maar wat is DNA nou precies? DNA is een code voor je lichaam. Het bepaalt hoe je haar gemaakt wordt, hoe je ogen eruitzien. Het zorgt ervoor dat jij bent wie jij bent. DNA is namelijk bij iedereen uniek.

Ook in het lichaam van de 5000 jaar oude ijsmummie Ötzi is DNA terug te vinden. Wetenschappelijk onderzoekers hebben zijn DNA onderzocht en kwamen zo veel meer te weten over deze bijzondere man uit de Alpen.

In de workshop gaan de leerlingen stap voor stap aan de slag om hun eigen DNA te vangen en zichtbaar te maken. Daarnaast gaan ze op onderzoek naar de vondst van Ötzi en ontdekken wie hij was en wat er met hem gebeurd is. Aan het einde van de workshop nemen de leerlingen hun eigen DNA in een mini-reageerbuisje mee naar huis.

Bij de tijdelijke tentoonstelling Ötzi the iceman, onderzoek de mysterieuze ijsmummievan oktober 2019 t/m september 2020.

Lesdoel

De leerlingen leren wat DNA is en wat het in ons lichaam doet. Ze leren dat DNA na de dood in je lichaam aanwezig blijft en wat voor wetenschappelijk onderzoek hiermee gedaan kan worden.

Kerndoelen

Kerndoel 41

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek.
De leerlingen leren over de bouw van dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen. 

Naar boven