wereldkaart met emojis
?
Een wereld van emojis! (Foto: Gordon Johnson, Pixabay)
Groep 8
Burgerschap, Maatschappijleer, Wereldoriëntatie, W&T

Programma primair onderwijs

Meme-machine

Gebruik de snelst groeiende taal in de wereld!

Een gesprek op sociale media is niet meer compleet zonder emoji's, gifjes of memes. Hoe werkt beeldtaal? Komt je boodschap wel goed over? Wat kun je wel uitdrukken en wat niet? En hoe ontstaan misverstanden?

Als je een telefoon hebt (en steeds meer kinderen hebben die), is beeldtaal een belangrijke vorm van communicatie. Volgens Brits onderzoek is emoji de snelst groeiende taal ter wereld! Het is een verrijking van taal omdat emoji’s je in staat stellen om je gedachten en emoties uit te drukken in beeld. In deze workshop word je uitgedaagd om je emoties uit te drukken in een zelfgemaakte emoji en gifjes met materiaal uit het archief.


Deze les is onderdeel van het W&T-menu en kan via Museon-Omniversum geboekt worden. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Deze les duurt 75 minuten en de mogelijke starttijden zijn 9.00, 10.45 en 13.00 uur.

Wil je de les los van het menu aanvragen? Dat kan via de website van Beeld en Geluid Den Haag.

Lesdoel

Na de workshop weet je hoe beeldtaal werkt, dat er (culturele) verschillen zijn in de interpretatie ervan en dat hierdoor miscommunicatie kan ontstaan.

Kerndoelen

Kerndoel 44

Oriëntatie op jezelf en de wereld: natuur en techniek

De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Kerndoel 54

Kunstzinnige oriëntatie

De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Kerndoel 55

Kunstzinnige oriëntatie
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

Naar boven