In de Klimaatstudio
?
In de Klimaatstudio
Groep 7 en 8
Wereldoriëntatie

Museumles primair onderwijs

Klimaatstudio

De gevolgen van klimaatverandering ver weg en in Nederland

In onze ‘televisiestudio’ maken de leerlingen een uitzending over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor mensen. Hoe gaan we wereldwijd om met droogte, hoosbuien en een stijgende zeespiegel?

De leerlingen maken via tablets en aan de hand van voorwerpen en maquettes kennis met drie verschillende landen. Als journalisten ter plekke ontdekken ze de invloed van klimaatverandering op het dagelijks leven van gewone mensen. Begrippen zoals broeikaseffect, gletsjersmelt en zeespiegelstijging krijgen betekenis. Na hun onderzoek kiest elk groepje een nieuwsitem en presenteert dit aan de klas in de televisiestudio. De televisieshow wordt compleet gemaakt met een presentator, een grote camera en jingles!

Meer klimaatverhalen?

Er staan films en animaties uit de Klimaatstudio online op www.klimaatverhalen.nl  Op deze website worden geregeld nieuwe klimaatverhalen uit de hele wereld toegevoegd. Ga naar deze site om je aan te melden voor updates!

Deze les is ook aan te vragen via Cultuurschakel.

Lesdoel

De leerlingen leren welke klimaatveranderingen er zijn en wat deze betekenen voor het dagelijks leven van gewone mensen. Ze ontdekken welke verschillen en overeenkomsten er zijn tussen hun eigen leefwereld en die van anderen.

Kerndoelen

Kerndoel 38

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Mens en samenleving
De leerlingen leren respectvol om te gaan met verschillen in opvattingen van mensen.

Kerndoel 49

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Ruimte
De leerlingen leren over de mondiale ruimtelijke spreiding van bevolkingsconcentraties en godsdienst.

Naar boven