Paraplu's (Foto: Ulises Baga via Unsplash)
Groep 3 en 4
Natuurkunde, Wereldoriëntatie

Museumles primair onderwijs

Bakfietsles: weer of geen weer, wat trek ik aan?

Het Museon komt naar jullie toe!

Welke kleren heb jij vandaag aan? En waarom? In deze themales wordt uitgelegd wat het weer is en hoe mensen hun leven daarop aanpassen.

Er worden bijzondere kledingstukken van mensen uit verschillende klimaten in de klas getoond, zoals sandalen van de Samburu uit Kenia en kajakhandschoenen van de Inuit. Natuurlijk mag je deze kleding ook zelf uitproberen. De les wordt afgesloten met een quiz. Wie heeft onthouden welke dingen het weer bepalen? En waarmee meet je temperatuur?

Reserveren via cwinkels@museon.nl (Cilia Swinkels)

Lesdoel

Je leert welke elementen het weer bepalen en dat er verschillende klimaten op aarde zijn. Aan de hand van bijzondere voorwerpen zie je hoe mensen zich kleden in verschillende klimaten.

Kerndoelen

Kerndoel 43

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind.

Kerndoel 49

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Ruimte
De leerlingen leren over de mondiale ruimtelijke spreiding van bevolkingsconcentraties en godsdienst.