Magneetveld
Magneetveld (Foto: Geek3, Wikimedia Commons)
Groep 5 en 6
Natuurkunde, Techniek

Museumles primair onderwijs

Bakfietsles: hoe werkt een magneet?

Het Museon komt naar jullie toe!

Iedereen kent magneten. In je speelgoed, of om de tekeningen op de koelkast te plakken. Maar wat zijn magneten eigenlijk? Waar komen ze vandaan? Waarom plakken ze soms wel en soms niet?

We kijken samen in de klas naar verschillende eigenschappen en verschijnselen van magneten. Daarna gaan we met zelfstandig onderzoek en proefjes op zoek naar de antwoorden op bovenstaande vragen en ontdekken verschillende toepassingen van magneten om ons heen. Wat gebeurt er met twee magneten bij elkaar? Wat heeft een kompas met magneten te maken? Hoe werkt een magneettrein?
Je werkt aan je onderzoekende houding en bouwt je kennis over magneten uit met eigen experimenten.

Reserveren via cwinkels@museon.nl (Cilia Swinkels)

Lesdoel

Je maakt proefondervindelijk kennis met de geheimen van het magnetisme en oefent met het stellen van onderzoeksvragen.

Kerndoelen

Kerndoel 42

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen.

Kerndoel 44

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Kerndoel 45

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.