Online verbonden
?
Online verbonden. Foto: Pixabay
Groep 8
Burgerschap, Techniek, W&T

Museumles primair onderwijs

Baas in eigen bubbel

Ervaar hoe jouw onlinegedrag ervoor zorgt dat jij iets anders ziet dan je vrienden

Deze les vindt plaats bij Beeld en Geluid Den Haag

Soms lijkt internet wel voor jou gemaakt; je ziet advertenties van de dingen die jij leuk vindt en YouTube weet precies welke filmpjes jij wilt zien. Maar wist je dat vrienden en familie heel andere dingen te zien krijgen? Dat is je filterbubbel!

Na een korte introductie over de technologie van algoritmes gaan de leerlingen op onderzoek uit om te ontdekken hoe hun eigen ‘bubbel’ eruitziet. Ze brengen deze in kaart en vergelijken hem met de ‘bubbel’ van andere leerlingen. Welke invloed heeft deze technologie op hoe jij naar de wereld kijkt? En wat kun je er aan doen om de bubbel te doorbreken?

Deze les is onderdeel van het W&T-menu en kan in het menu via het Museon geboekt worden. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Deze les duurt 90 minuten en de mogelijke starttijden zijn 9.00, 10.45 en 13.00.

Wilt u de les los van het menu aanvragen? Dat kunt u zelf doen via de website van Beeld en Geluid Den Haag.

Lesdoel

De leerlingen krijgen inzicht in de mogelijkheden én beperkingen van digitale technologie door eigen onderzoek. Ze ontdekken patronen en leren welke gevolgen dit heeft voor henzelf en anderen.

Kerndoelen

Kerndoel 44

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Naar boven