Logo One Planet
Tekening: Jan Kickhefer, zicht op een concentratiekamp, getekend buiten het kamp
Tekening: Jan Kickhefer, zicht op een concentratiekamp, getekend buiten het kamp

Overleven buiten de kampen

Maart 1942

Ceintuur van gevlochten plantenvezels en gekleurde kralen

Celebes. Coll. nr. 234459

De Nederlandse staatsburgers die buiten de kampen bleven kregen te maken met intimidatie en agressie van Indonesiërs. Opgezweept door Japanse propaganda zagen velen deze buitenkampers als hun voormalige onderdrukkers. Salarissen werden niet meer uitbetaald, banktegoeden bevroren. De buitenkampers moesten op zoek naar andere bronnen van inkomsten. Gerarda Mannot-Roggen probeerde met het maken van sieraden en poppen het hoofd boven water te houden. Ook deze ceintuur heeft ze toen gemaakt.

Luister naar het uitgebreide verhaal bij dit voorwerp:

Gesproken tekst meelezen

De ceintuur van gevlochten plantenvezels en gekleurde kralen in de vitrine werd gemaakt door Gerarda Mannot-Roggen uit Makassar op Celebes. Veel van haar familieleden en vrienden moesten naar een concentratiekamp. Zij niet, omdat ze deels van Indonesische afkomst was. Dat betekende niet dat het leven voor haar gemakkelijker was. Net als andere buitenkampers kreeg ze steeds meer te maken met intimidatie en agressie van Indonesiërs die zich lieten opjutten door antiwesterse, Japanse propaganda. Haar man was krijgsgevangen. Hun banktegoed was bevroren. Samen met een aantal andere Nederlands-Indische vrouwen probeerde Gerarda wat geld te verdienen met het verkopen van zelfgemaakte sieraden en poppen. Ook deze ceintuur heeft ze om deze reden gemaakt.

Marguerite Moscou-de Ruyter beschrijft treffend de toestand van de buitenkampers: br> “Ons beetje geld verdween als sneeuw voor de zon. De clandestien gevoerde correspondentie, het eten voor de krijgsgevangenen en ons eigen levensonderhoud kostten geld; bovendien hadden we geen inkomsten. Ik was druk met geld zoeken. Mijn schoonzus en ik begonnen kleding te verkopen, die we toch niet meer gebruikten. Langs de huizen liepen inlanders die alles opkochten. We werden op een afschuwelijke manier afgezet, want de opkopers wisten natuurlijk dat wij, de achtergeblevenen zonder man en zonder werk, dat geld nodig hadden.”

Volgende voorwerp

Deze pagina is onderdeel van de digitale tentoonstelling Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting.

Ga naar het begin van deze tentoonstelling