Logo One Planet
Dubbelkomfoor
Dubbelkomfoor

Berberaardewerk

Ongeglazuurd aardewerk uit Marokko, gemaakt door vrouwelijke pottenbakkers, komt overwegend uit het Rifgebied. Dit gebied wordt hoofdzakelijk door Berbers bewoond. De Berbers (Imazighen), zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. Bijna zeventig procent van de Marokkanen in Nederland is van Berberse afkomst.

Water

De uit het Rifgebied afkomstige pottenbakkersproducten worden dan ook aangeduid als Berber-keramiek. De manier van maken, maar ook de wijze van versieren duidt op zeer oude tradities. Het maken van potten, kruiken en schalen diende oorspronkelijk alleen voor eigen gebruik. Omdat water schaars kan zijn in Noord-Afrika en niet iedereen thuis een waterkraan heeft, worden waterkruiken gebruikt om water van waterbronnen naar het huis te dragen. De kruiken dienen ook om het water in te bewaren of om uit te schenken.

Gemaakt door vrouwen

Het aardewerk wordt meestal gemaakt door de vrouwen. Zij maken het keukengerei voor eigen gebruik. De vrouwen versieren de potten met natuurlijke verf uit planten, zoals henna. Weduwen specialiseren zich vaak in het maken van bijzonder aardewerk voor de verkoop op regionale markten. Dat kan betekenen dat kruiken en potten vanuit de gehele regio hun weg vinden naar de afzonderlijke huishoudens, zodat in het gebruik stijlen en herkomst door elkaar lopen.

Zonder schijf

De potten en kruiken worden zonder schijf gemaakt. Met een houten spatel wordt de wanddikte bepaald en met een stuk leer wordt de buitenwand gepolijst. Daarna wordt de pot gedroogd, eventueel beschilderd en in een kuil gebrand. Ovens worden zelden gebruikt. De temperatuur blijft laag, waardoor het Berberaardewerk bros en brokkelig blijft. Kenmerkend voor het Berberaardewerk zijn de geometrische patronen. Men denkt dat deze patronen hun oorsprong vinden in de prehistorische culturen van de Middellandse Zee.

Berberaardewerk is opgenomen in de vaste tentoonstelling One Planet.

Meer berberaardewerk uit de collectie van het Museon bekijken.