Onbekend(er) Italië; een reis door de tijd in Friuli

Afbeelding: Aquileia, 1e eeuw voor Chr. - wondertjes van mozaïk

Audiovisuele presentatie door kunsthistorica Marjolijn van Delft

‘…..La mia anima è a Trieste’. Dit zijn de woorden die de Ierse schrijver James Joyce schreef in 1909 in een brief aan zijn geliefde én muze Nora en de stad Trieste zou voor hem een dierbare pleisterplaats worden, weg van het conservatieve Ierland. Tijdens deze lezing wordt het accent gelegd op een deel van Italië in het noorden, dat voor velen niet zo heel erg bekend is, nl. Friuli. Door de eeuwen heen hebben verschillende machthebbers over dit gebied de touwtjes in handen gehad, w.o. de Romeinen, de Longobarden, de Venetianen, en de Habsburgers. Dit alles heeft veroorzaakt dat ook de ontwikkelingen in de beeldende kunsten en architectuur een andere lijn hebben gevolgd dan bijvoorbeeld in Rome of Florence. Een aantal steden zal tijdens de lezing worden ‘bezocht’, zoals Aquileia, de stad met de wonderschone mozaïeken uit de 4de en 5de eeuw en Trieste, waar de sfeer vooral 19de eeuws is. Trieste is ook de stad waar grote schrijvers als Umberto Saba, Italo Svevo en James Joyce woonden en werkten: een fraaie mengeling van cultuuruitingen tijdens een reis door de tijd.

Foto links Aquileia, 1e eeuw voor Chr. - wondertjes van mozaïk
Triest, James Joyce

Verrassende schilderkunst

Een stukje Italië met een eigen verhaal