Activiteit

Museum Jeugd Universiteit, voorjaar 2018

Afbeelding: Meer weten dan je juf of meester?

 

Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum over verschillende vakgebieden, zoals geologie, biologie en techniek. Momenteel hebben we een grote tentoonstelling over Ridders en Kastelen. Daarom gaat deze ronde van de MuseumJeugdUniversiteit helemaal over de tijd van de Middeleeuwen en over vragen zoals

 • Was er in de Middeleeuwen ook kleding in de mode?
 • Wat aten ridders en jonkvrouwen eigenlijk?
 • Was er ook Islam in de Middeleeuwen?

Tijdens de lezingen van de Museum Jeugd Universiteit vertellen je echte wetenschappers en experts meer over onze wereld. Wil je meer weten dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Algemene informatie:

 • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
 • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen:  18 februari, 18 maart, 15 april en 27 mei. Het maximum aantal kinderen dat per groep kan deelnemen is 50 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
 • Er is sprake van een dubbele lezingenserie. Kinderen kunnen zich opgeven voor 11:30 uur of 13:30 uur. De reeks van 11:30 uur is voor kinderen van 8-10 jaar en de reeks van 13:30 uur voor kinderen van 10-12 jaar. Het is niet mogelijk tussendoor van tijdstip te wisselen.
 • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl.
 • De ouders zijn niet aanwezig bij de lezingen, zij kunnen tijdens de lezing het Museon bezoeken of genieten van een versnapering in het MuseonCafé. Per inschrijving krijgt u 1 x 50 % korting op één toegangsbewijs (op één zondag van de MJU) en een drankje naar keuze in het Museon Café (elke zondag van de reeks).
 • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is voledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
 • Door de splitsing in twee subgroepen (8-10 en 10-12 jaar) kunnen de kinderen nog specifieker benaderd worden en voelen ze zich veilig met de vreemde 'docent' voor de groep. Als het even kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
 • De colleges duren zo'n 50 minuten.
 • Na het college is nog ruimte voor vragen.
 • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.

 

Thema's voorjaar 2018:

>>  Hoe woonde men in Den Haag in de Middeleeuwen? - door archeoloog Monique van Veen van de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag  
18 februari, 11.30-12.30 en 13.30-14.30
Den Haag was in de middeleeuwen een klein dorpje naast het hof van de Graven van Holland. Archeoloog Monique van Veen van de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag vertelt wat we kunnen leren uit opgravingen in het middeleeuwse dorp en verder daarbuiten op het platteland.

>>  Was er in de Middeleeuwen ook kleding in de mode? - door onderzoeker Martine Teunissen
18 maart, 11.30-12.30 en 13.30-14.30
Iedereen weet wat mooie kleren zijn. Misschien weet je ook dat tegenwoordig andere kleding in de mode is dan toen je ouders klein waren. Wat we mooi vinden verandert met de jaren. En omdat mensen graag dragen wat in de mode is, moet je dus elk jaar nieuwe kleren kopen. Was er in de middeleeuwen ook mode of deden de mensen zomaar wat aan? Martine Teunissen heeft dit onderzocht en maakt ook zelf kleding zoals mensen dat vroeger maakten. Zij weet alles van kleding in de Middeleeuwen en zal ons hier alles over vertellen.

>>  Wat aten ridders en jonkvrouwen eigenlijk? - door onderzoeker Christianne Muusers
15 april, 11.30-12.30 en 13.30-14.30
Stel je eens voor, een feestmaaltijd aan het hof van koning Artur, een ridder in het leger van de koning of een eenvoudige boer. Wat aten zij eigenlijk in de middeleeuwen? En aten ze wel met vork en mes? Andere tafelmanieren is niet hetzelfde als slechte tafelmanieren. Christianne Muusers is onderzoeker van Middeleeuwse kookteksten. Zij weet hier alles van af en vertelt ons alles over gerechten en tafelmanieren in de Middeleeuwen.

>> Wat was de invloed van de Arabische wereld op het Middeleeuws Europa? - door onderzoeker Petra Sijpesteijn
27 mei, 11.30-12.30 en 13.30-14.30
De Middeleeuwen waren geen stille saaie tijd, maar een tijd vol uitvindingen en interessante ontwikkelingen. Handelaren, pelgrims, soldaten en avonturiers kwamen in steeds grotere delen van de wereld. Handel bracht Europa ook in contact met het Midden-Oosten. En de Arabieren veroverden zelfs delen van Europa. Onderzoeker Petra Sijpesteijn vertelt ons hier alles over. Zij weet ook dat we sinds die tijd een paar belangrijke dingen van Arabieren over genomen hebben die we nog steeds gebruiken.

Foto links Meer weten dan je juf of meester?
---
's Gravenhage rond 1570

's Gravenhage rond 1570

---
Middeleeuwse mode (Foto: Fugu Tabetai, Flickr)

Middeleeuwse mode (Foto: Fugu Tabetai, Flickr)

---
Middeleeuwse maaltijd (Foto: Hans Splinter, Flickr)

Middeleeuwse maaltijd (Foto: Hans Splinter, Flickr)

---
Arabische astronomen

Arabische astronomen

Wanneer

27 mei 2018