Activiteit

Kijk eens naar boven, daar is ook van alles te zien

Afbeelding: Andromedanevel, 2 uur belicht, Foto: Mario Maessen

Vandaag wat anders dan de bodem afspeuren naar fossielen. Voor de verandering richten we de blikken naar boven, naar de sterren. Wat kunnen we vanuit de achtertuin door een telescoop zien en wat kan een gewone amateur tegenwoordig met vrij eenvoudige apparatuur van de nachthemel fotograferen? Mario zal ons uitleggen wat je aan de nachthemel kunt zien. Om te beginnen zonder kijker, daarna met kijker. De verbinding tussen sterrenkunde en mineralen komt hierbij ook aan de orde: de meteorieten.

Wat wordt zichtbaar als je door een kijker kijkt? Aan de hand van enkele filmpjes toont Mario wat je ongeveer ziet als gevolg van luchtonrust. Met moderne software (ook gemaakt door amateurs) is het mogelijk om van wazige beelden fantastisch scherpe beelden te maken. Daarna komt het fotograferen van zwakke nevels aan bod. Met de nieuwe digitale spiegelreflex camera’s is het mogelijk prachtige foto’s van de nachthemel te maken. Dat kan met een gewone lens en stilstaande camera, maar met behulp van een telelens of telescoop kan er nog veel meer. Een statief dat meebeweegt met de sterren is dan wel een vereiste. Met zijn digitale camera maakt Mario vanuit zijn achtertuin foto’s die vroeger professionele sterrenkundigen niet konden maken.

Mario Maessen is bestuurslid van de Afdeling Utrecht en ’t Gooi van de Nederlandse Geologische Vereniging en is al bijna 50 jaar amateur astronoom. In het vrij donkere Beusichem heeft hij zijn eigen sterrenwachtje in de achtertuin. Dé universele telescoop waarmee alle soorten objecten bekeken of gefotografeerd kunnen worden bestaat niet, dus werkt hij meerdere telescopen.

Georganiseerd door de Haagse Geologische Vereniging.
De HGV-presentaties zijn gratis toegankelijk voor leden van de HGV en voor bezoekers van het Museon met een geldig toegangsbewijs. Voor niet-leden die een HGV-presentatie willen bijwonen: meldt u aan bij Rose Denters dentersrose@gmail.com, dan bent u van harte welkom!

 

Foto links Andromedanevel, 2 uur belicht, Foto: Mario Maessen
Wanneer

zaterdag, 10 november 2018

Tijd

13:30 uur

Trefwoorden
natuur