Activiteit

Programma Just Peace Festival 2018 in het Museon

Afbeelding: Een veteraan geeft uitleg over VN missies

21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Op deze dag start in Den Haag voor het vijfde jaar het Just Peace Festival dat van 21 tot en met 23 september 2018 in Den Haag plaatsvindt. Vrede en Recht is het centrale thema gedurende deze dagen. Het Museon draagt bij aan het festival met een uitgebreid programma. Het partnerschap van het Museon en de Verenigde Naties is duidelijk verbeeld in de centrale tentoonstelling ‘One Planet’. Deze expositie is gebaseerd op de Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen die zijn geformuleerd door de VN. Eén van de doelen betreft het thema Vrede, Recht en Veiligheid – het thema van het festival.

Speciale gasten in het programma zijn Saskia Bruines (wethouder wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal van de gemeente Den Haag), Willem Post (historicus en publicist) en Steven Wilson (hoofd van Europol European Cybercrime Centre). Het complete festival programma is te vinden op www.justpeacethehague.com.
 

Programma in het Museon:

21, 22 en 23 september
Fototentoonstelling '70 Years of Peacekeeping'
Deze expositie is samengesteld door Chaim Litewski.‘70 Years of Peacekeeping’ biedt een overzicht van de activiteiten van de VN op het gebied van vrede zoals vredesonderhandeling, het handhaven van vrede en preventieve diplomatie.

22 september
Global Goals Day in One Planet
Op deze dag staan de Zeventien Doelen (Global Goals) van de VN centraal, en worden diverse activiteiten georganiseerd in de tentoonstelling zoals een VN speurtocht over de duurzame doelen. Het Museon laat in One Planet zien dat er wel degelijk antwoorden zijn op grote, mondiale vragen. Met One Planet vervult het Museon zijn door de VN bekrachtigde rol als pionier en inspirator voor het behalen van de Zeventien wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen. Centraal in de expositie staan deze doelen, die tot een veilige, vreedzame, rechtvaardige en duurzame wereld moeten leiden. De Verenigde Naties hebben vanwege deze expositie het Museon erkend als officiële partner voor het uitdragen van de inhoud en het belang van die doelen.

Global Goals Tour: One Planet in the Spotlights
We trakteren onze bezoekers op  diverse activiteiten  in de tentoonstelling One Planet.  Kom snoepen van insecten, verwonder je over koraal of duik in het spel over (zwerf)afval! De activiteiten wisselen per dag. Laat je verrassen!
Tijden:12.00 & 13.00
Energierace - maak een flitsende ballonwagen!
Met behulp van recyclemateriaal maak je een supersnelle raceauto die wordt aangedreven door een ballon. Hoe hard gaat jouw wagen? En hoe ver komt hij? Test je creatie op de Museon racebaan.
Tijden: 14:00 - 16:00 (inloop tot 15:30)

23 september
Haagse Internationale Open Dag (Het Museon is gratis op deze dag)
De stad Den Haag kent vele organisaties die zich inzetten voor Vrede, Recht en Veiligheid. Organisaties zoals het Joegoslavië Tribunaal, OPCW, Internationaal Strafhof, Unicef, het Vredespaleis en het Museon. Eén dag per jaar openen zij hun deuren tijdens de Haagse Internationale Open Dag.

Er wordt een speciaal programma georganiseerd in de Levi-Lassenzaal van het Museon. Om 12.00 uur introduceert Willem Post wethouder Saskia Bruines die de Haagse Internationale Open Dag opent. Zij introduceert Steven Wilson, hoofd van Europol European Cybercrime Centre. Wilson geeft een lezing over het werk van Europol op het gebied van cybercrime en hoe deze organisatie burgers, bedrijven en overheden in de EU beschermt. De lezing wordt in het Engels gehouden. Aanmelden kan via martin.born@denhaag.nl. Let op: er zijn slechts 250 plaatsen beschikbaar.

Om 13.15 uur vind in The International Lounge van het Museon een bijzonder muzikaal optreden plaats van het ‘The Hague Orchestra for Peace’. Muzikanten uit diverse landen komen samen en spelen nieuwe composities, waarin verbinding centraal staat.

VN voertuigen opstelling
Veteranen van UNIFIL, de Nederlandse VN militairen - bekend van de blauwe helmen, en vrijwilligers komen met een aantal witte VN Vredesvoertuigen naar het Museon en geven het publiek tussen 11.00 en 17.00 uur uitleg over de verschillende Vredesmissies. Voor het Museon wordt bij de voertuigenopstelling een ‘checkpoint’ opgezet. De voertuigen zijn te bekijken onder het genot van een ‘Patatje Vrede’ uit de Food Truck.

Rondleidingen
Er worden unieke rondleidingen georganiseerd. Het Museon bevindt zich met een aantal beroemde internationale organisaties, zoals Europol, de OPCW en het Vredespaleis in de Internationale Zone. Maar deze plek was ooit een ware oorlogszone. Tijdens de rondleidingen leert de bezoeker over de geschiedenis en de toekomst van de zone en de organisaties die daar staan. Alle rondleidingen starten vanuit het Museon, 13.30 uur (Nederlandstalige rondleiding, 25 personen max.),14.30 uur (Engelstalige rondleiding, 25 personen max.) en 15.30 uur (Engelstalige rondleiding, 25 personen max.). Aanmelden kan via haagsebrug@denhaag.nl
Hierna wordt hier om 14.00 uur een debat geleid door Willem Post over de toekomst van de VN. De stellingen zijn bedacht door Dr. Alanna O’Malley (bijzondere leerstoel Verenigde Naties Studies aan de Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool) en studenten gaan met elkaar in debat in een informele setting. De bezoeker kan meeluisteren en zelfs meedoen.

Foto links Een veteraan geeft uitleg over VN missies
Wanneer

21-23 september 2018