Activiteit

Het nieuwe heelal - de mooiste ontdekkingen van de Hubble Ruimte Telescoop

Afbeelding: Kraamkamer voor nieuwe sterren

 
Presentatie van de Haagse Geologische Vereniging door Prof. Dr. Henny Lamers, emeritus hoogleraar astronomie en ruimteonderzoek.
 
Sinds zijn lancering op 24 april 1990 heeft de Hubble Ruimte Telescoop een schat aan opnamen gemaakt. Door de hoge kwaliteit van de telescoop en door zijn baan ver boven de aardse dampkring kunnen niet alleen veel scherpere opnamen worden verkregen dan vanaf de aarde, maar ook bij veel meer golflengten, o.a. in het ultraviolet. Met de bestudering van die opnamen hebben we antwoord gekregen op een aantal vragen over de kosmos, maar er zijn veel meer nieuwe vragen bijgekomen! Op een aantal gebieden heeft de Hubble zelfs een revolutie in ons denken over de kosmos veroorzaakt.
Aan de hand van spectaculaire opnamen van de Hubble en prachtige computersimulaties zullen op toegankelijke wijze de mooiste resultaten en de spectaculaire nieuwe inzichten besproken worden. Onder andere: het ontstaan van sterren, de dood van sterren, het ontstaan van melkwegstelsels. Er is ruim gelegenheid tot vragen stellen.
 
Prof. Dr. Henny Lamers is een bekende popularisator van de sterrenkunde, die al meer dan 500 lezingen heeft gegeven in binnen- en buitenland (o.a. een achttal tijdens een tocht op een rubbervlot door de Grand Canyon). Hij heeft diverse prijzen gewonnen met zijn boeiende voordrachten.
 
De HGV-lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden van de HGV en voor bezoekers van het Museon met een geldig toegangsbewijs. Voor niet-leden die een HGV-lezing willen bijwonen: meldt u aan bij Rose Denters dentersrose@gmail.com , dan bent u van harte welkom.

Foto links Kraamkamer voor nieuwe sterren
Wanneer

zaterdag, 13 januari 2018

Tijd

13:30

Trefwoorden
natuurtechniek