Gotland, een juweel in de Baltische Zee

Afbeelding: Lickershamn, Gotland (Foto: Dirk Lont)

Van de vele eilanden van Zweden, is Gotland veruit het grootste. Met de omliggende eilandjes vormt het Gotlands län. Geologisch gezien wijkt het volledig af van het vasteland. Op het vasteland komen ter hoogte van Gotland precambrische gneizen en granieten voor, met een ouderdom van 0,9 tot 2 miljard jaar. Gotland is opgebouwd uit een dik pakket kalksteen van gemiddeld ‘slechts’ 425 miljoen jaar oud. Binnen de paleontologie is Gotland wereldberoemd omdat het pakket kalksteen een uniek archief is van de ontwikkeling van het leven. De fossielenrijkdom is enorm. Dit archief beslaat een aaneengesloten periode van ca. 20 miljoen jaar gedurende het Siluur. Tijdens deze lezing komen de geologische geschiedenis, de prachtige kliffen met fossielen en het ontstaan van raukars voor het voetlicht. We kijken ook zijdelings naar de geschiedenis van Gotland en komen daarbij Klaus Störtebeker (waarschijnlijk Nederlander van geboorte) tegen. En waarom Antwerpen in dit geologisch verhaal nog een rol speelt, hoort u op 9 maart.

Bij zijn eerste baan kwam Dirk Lont in aanraking met grondonderzoek en bodemprofielen van diepboringen. Hiermee begon de interesse in de geologie. Het verzamelen van fossielen was de volgende stap. Tijdens vele excursies met de NGV afdeling Utrecht en ’t Gooi zijn mooie ontsluitingen bezocht. En later als lid van de excursiecommissie heeft hij ook excursies voorbereid. Sinds 2010 is hij gids bij het NP Drentsche Aa.

Georganiseerd door de Haagse Geologische Vereniging.
De HGV-presentaties zijn gratis toegankelijk voor leden van de HGV en voor bezoekers van het Museon met een geldig toegangsbewijs.
Voor niet-leden die een HGV-presentatie willen bijwonen: meldt u aan bij Rose Denters dentersrose@gmail.com, dan bent u van harte welkom. Zonder aanmelding bent u niet verzekerd van toegang tot de presentatie.

Foto links Lickershamn, Gotland (Foto: Dirk Lont)

zaterdag, 9 maart 2019

Trefwoorden