Beelden uit het Haags theaterleven in de 20e eeuw

Afbeelding: Fie Carelsen, schilderij van Isaac Israels

Audiovisuele presentatie door kunsthistorica en docente kunstgeschiedenis Anne Marie Boorsma

In deze presentatie zal Anne Marie haar verhaal vertellen aan de hand van de overblijfselen van interessante en/of spraakmakende voorstellingen; vaak prachtige toegepaste kunstwerken die ook buiten de theatrale context de moeite van het bekijken waard zijn: decorontwerpen, affiches en foto’s bijvoorbeeld. Daarnaast zal zij aandacht besteden aan de toneelarchitectuur. Vooral de Koninklijke Schouwburg zal veel aandacht krijgen. Zo ook de acteursportretten in de foyers en de prachtige affiches en decorontwerpen van Art Nouveau kunstenaar Chris Lebeau. Uiteraard komt ook Toneelgroep De Appel aan bod, in 1971 door Erik Vos opgericht. Met de bijzondere decor- en kostuumontwerpen van Tom Schenk en Niels Hamel uit de eerste jaren en de schitterende foto’s van theaterfotograaf Pan Sok. Anne Marie zal vele dia’s laten zien, zo nu en dan afgewisseld met filmbeelden.

Foto links Fie Carelsen, schilderij van Isaac Israels
Theodora Bouwmeester, schilderij van Josselien de Jong

Schouwburg (Foto: Frank Vogelpoel)

dinsdag, 11 september 2018