De wonderlijke wereld van basilieken en kathedralen in Nederland

Afbeelding: Kathedrale Basiliek St Jan Den Bosch

Audiovisuele presentatie door arts en bouwkundig auteur Hugo Kolstee

Nederlanders bezoeken in het buitenland de ene kathedraal na de andere, maar in eigen land lopen ze eraan voorbij. Met de opening vorig jaar van het ‘Grootste Museum van Nederland’, een initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht, is een eerste stap gezet om dit te veranderen. Het afgelopen halfjaar bekeken zo’n honderdduizend mensen extra de orgelpijpen, kroonluchters, kaarsjes en glas-in-loodramen van de mooiste religieuze gebouwen van Nederland. Onder deze bevinden zich ook de rooms-katholieke kathedralen en basilieken. Wat is eigenlijk een kathedraal of basiliek? Waar vinden we deze kerken in Nederland? Vanmiddag maakt u een ontdekkingsreis door ons land om de culturele, spirituele en historische rijkdom van ons religieus erfgoed zélf te gaan zien!

Hugo Kolstee heeft de gids ‘Alle kathedralen en basilieken van Nederland’ geschreven. Hij komt vertellen, aan de hand van veel foto’s, over bouwstijlen en historische gegevens, processies en bedevaarten. Tijdens zijn speurtocht kwam hij ook veel fraaie anekdotes tegen. Natuurlijk zijn die het waard om doorverteld te worden.

Foto links Kathedrale Basiliek St Jan Den Bosch
Kathedrale Basiliek St Bavo Haarlem