Palmyra, stad van koning Zenobia (foto: Henk den Heijer)
?
Palmyra, stad van koning Zenobia (foto: Henk den Heijer)

Presentatie | di 26 okt 2021   13:30 - 15:30 uur

“Verdwenen steden”: Nimrud, Palmyra en Bamiyan

Audiovisuele presentatie door historicus Henk den Heijer

Het Midden-Oosten geldt als bakermat van de beschaving. Ver voor onze jaartelling ontstonden daar de eerste boerengemeenschappen, steden en het schrift. Veel later was het gebied een schakel in de handel tussen de landen rondom de Middellandse Zee en het Oosten. Zo speelde de Syrische woestijnstad Palmyra een belangrijke rol als tussenstation in wat later de Zijderoute is genoemd. Ook Bamiyan, in het huidige Afghanistan ligt aan de Zijderoute. Tussen de tweede en de negende eeuw was Bamiyan een belangrijke boeddhistische plaats met kloosters, tempels en twee enorme in de rotsen uitgehouwen Boeddhabeelden.

Henk den Heijer maakte ruim veertig jaar geleden enkele lange reizen door het Midden-Oosten en het westelijk deel van Azië, en bezocht daar de historische steden Palmyra in Syrië, Nimrud in Irak en Bamiyan in Afghanistan. In recente tijden zijn die plaatsen door Islamitische Staat (IS) en de Taliban zwaar beschadigd of goeddeels verwoest. In de lezing wisselt hij persoonlijke reisimpressies en cultuurhistorische beschouwingen af met de recente verwoestingen die aan deze steden zijn toegebracht.


Vanaf oktober 2021 vinden de lezingen weer één keer per dag plaats om 13:30 uur en met een volledige bezetting van de zaal. Lees hier alle informatie omtrent ticketkoop en corona-toegangsbewijs https://www.museon.nl/nl/alle-presentaties

Naar boven