Asteropyge filoxenia uit de Jemelle Formation bij Nismes, België | Foto Allart van Viersen
?
Asteropyge filoxenia uit de Jemelle Formation bij Nismes, België | Foto Allart van Viersen

Presentatie | za 21 sep 2019   13:30 - 16:00 uur

Uitzonderlijke trilobieten uit het Belgisch-Franse Midden-Devoon

Lezing door Frederik Lerouge (Haagse Geologische Vereniging)

Trilobieten behoren tot één van de meest fascinerende uitgestorven organismen.

Trilobieten behoren, met hun goed ontwikkelde ogen en een grote diversiteit aan vormen en levenswijzen, tot één van de meest fascinerende uitgestorven taxa. Uit goed bewaarde en systematisch verzamelde fossielen van trilobieten kunnen we bovendien heel wat leren over de ecologie, migratie- en uitstervingsgolven, en belangrijke gebeurtenissen in de geologische geschiedenis. In deze lezing werpen we een blik op enkele uitzonderlijk goed bewaarde trilobieten uit het Eifeliaan (Midden-Devoon, tussen 388 en 393 miljoen jaar geleden) van het Dinant synclinorium. We bespreken de paleobiogeografie in het licht van enkele belangrijke events in die tijd.

Frederik Lerouge is een Vlaamse Bio-ingenieur en lector ecologie aan de PXL Hogeschool (Hasselt). Hij is in zijn vrije tijd bezig met veldwerk, preparatie en onderzoek van en rond devoontrilobieten van België en Marokko. Samen met Allart van Viersen en Ivo Kesselaer staat hij aan de wieg van TRILOLAB (www.trilolab.net), een non-commerciële werkgroep die zich richt op onderzoek van en educatie over trilobieten, van het veld tot publicatie.

Georganiseerd door de Haagse Geologische Vereniging

De HGV-presentaties zijn gratis toegankelijk voor leden van de HGV en voor bezoekers van het Museon met een geldig toegangsbewijs. Voor niet-leden die een HGV-presentatie willen bijwonen: meldt u aan bij Rose Denters dentersrose@gmail.com, dan bent u van harte welkom. Zonder aanmelding bent u niet verzekerd van toegang tot de presentatie.

Naar boven