Campbell's Andy Warhol Special edition (Foto: Jonn Leffmann)
Campbell's Andy Warhol Special edition (Foto: Jonn Leffmann)

Presentatie | zo 1 mrt 2020   13:30 - 15:30 uur

The Sixties, beeldende kunst, design, theater en mode

Beeldpresentatie door Anne Marie Boorsma, kunsthistorica

Een te gekke tijd, die jaren zestig van de vorige eeuw. De welvaart groeide en tegelijkertijd het ongemak. Jongeren hadden het gehad met het muffe burgerfatsoen en experimenteerden met geestverruimende middelen. Provo kwam met het Wittefietsenplan en jonge vrouwen wilden net zo mager zijn als topmodel Twiggy. De zitzak en de opblaasstoel waren helemaal in.
En wat de kunst betreft? Gewoon een olieverfje schilderen was ouderwets. Aat Veldhoen verkocht zijn rotaprints met erotische taferelen op de bakfiets voor drie gulden. Andy Warhol liet zich inspireren door soepblikken, Niki de Saint Phalle schoot op zakjes verf en Yayoi Kusama verfde overal stippen op. En ook het ouderwetse repertoiretoneel had zijn langste tijd gehad.
Kortom, er gebeurde nogal wat in de Sixties, op maatschappelijk, sociaal en cultureel gebied. En kunsthistorica Anne Marie Boorsma zal erover vertellen aan de hand van veel beeldmateriaal.