Collectie Spoorwegmuseum Utrecht
?
Collectie Spoorwegmuseum Utrecht

Presentatie | di 19 okt 2021   13:30 - 15:30 uur

Sporen van smaragd

- per trein door Nederlands-Indië

Let op: Deze lezing is verplaatst van 12 naar 19 oktober!

Beeldpresentatie door Evelien Pieterse, cultuurhistoricus en conservator Spoorwegmuseum

Op 10 augustus 1864 reed de eerste trein van Nederlands-Indië tussen de havenstad Semarang en Tangung op Java. Daarna groeide het spoorwegnet in de voormalige Nederlandse kolonie gestaag, zowel door initiatief van particuliere Nederlandse spoorwegmaatschappijen als door investeringen van de Nederlandse staat. Goede spoorverbindingen zorgden voor een sneller vervoer van suiker, tabak, koffie, maar ook voor soldaten en militair materieel.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht bezit een unieke collectie foto’s, modellen, affiches en documenten van de spoorwegen in Nederlands-Indië. Conservator Evelien Pieterse maakte in 2017 een tentoonstelling en een boek over dit bijzondere onderwerp. In de lezing geeft zij u aan de hand van de collectie van het Spoorwegmuseum een beeld van de aanleg, het reizen, het personeel en het spoorwegmaterieel. Daarnaast zal zij aandacht besteden aan de strijd om het spoor tijdens de Japanse bezetting en de koloniale oorlog, die een eind maakte aan de Nederlandse invloed op de spoorwegen in Indonesië.


Vanaf oktober 2021 vinden de lezingen weer één keer per dag plaats om 13:30 uur en met een volledige bezetting van de zaal. Lees hier alle informatie omtrent ticketkoop en corona-toegangsbewijs https://www.museon.nl/nl/alle-presentaties

Naar boven