Foto: Ingrid de Klerk
?
Foto: Ingrid de Klerk

Presentatie | di 10 nov 2020   12:45 - 16:15 uur

De monumenten van Tito

Audiovisuele presentatie door tolk en docent Turkse taal en cultuur Ingrid Klerk

Audiovisuele presentatie over de zg. Spomeniks in het voormalig Joegoslavië

“Spomenik” is een geaccepteerd leenwoord geworden voor de talloze overmatig grote, vaak betonnen kolossen, die in het Joegoslavië van Tito verrezen. Vele liggen er totaal vergeten, verlaten, verwaarloosd, vervallen en overwoekerd bij, want zij zijn te groot om af te breken. Tito was wars van het realsocialisme en het fascisme: hij wilde een kunst, die vrij was van Sovjetsymbolen en distantieerde zich van de Sovjet Unie onder Stalin (1948). Dus geen hamer en sikkel, geen hoekige, stoere arbeiders of boeren. Er ontstond een geheel eigen kunststijl, waarin abstractie, geheimzinnigheid en symboliek was toegestaan. Deze kunst moest een bindende factor zijn, waarin alle deelrepublieken, d.w.z. de gehele bevolking, zich konden vinden. Op de Expo in Brussel (1958) en bij meerdere biënnales in Venetië deden de Joegoslavische architecten de westerse wereld met hun gedurfde ontwerpen dan ook versteld staan. Ingrid neemt u mee langs een aantal van deze kunstwerken waarin de staatsideologie en de identiteit van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië tot uitdrukking komen.


Tijden:
Als gevolg van het Coronavirus en de richtlijnen van het RIVM, hebben wij de tijden van de presentaties moeten aanpassen en kunnen wij minder bezoekers toelaten dan voorheen.

De lezingen vinden nu plaats op dinsdagen van 12.45 - 14.00 uur en van 15.00- 16.15 uur.

Tickets:
U dient van tevoren een entreekaartje en tijd te reserveren via deze link: tickets.museon.nl/nl/presentaties
Ook met uw Museumkaart of Vriendenpas moet u via een reservering maken. Kies dan voor een 0-euro ticket en toon de ticket en de Museumkaart/  Vriendenpas aan de kassa.

Naar boven